Grote beleggers hebben via een aandeelhoudersresolutie Microsoft opgeroepen om financiële en fiscale informatie per land te publiceren buiten de thuismarkt van de Verenigde Staten. De beleggers willen beoordelen of de techgigant eerlijk belasting betaalt en kunnen inschatten of er risico's zijn verbonden aan hun investeringen door belastinghervormingen. Dat meldt persbureau Reuters.

De aandeelhoudersresolutie over fiscale transparantie is een initiatief van het in Groot-Brittannië gevestigde adviesbureau Pensions & Investment Research Consultants (PIRC) en is voorafgaand aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering ingediend bij Microsoft. Het roept Microsoft ook op om een ​​rapport over fiscale transparantie op te stellen in overeenstemming met de normen van het Global Reporting Initiative, een normalisatieorganisatie die duurzaamheidsverslaggeving bevordert.

De resolutie wordt gesteund door onder meer de bank Nordea en de pensioenfondsen AkademikerPension en Greater Manchester Pension Fund. Een soortgelijke resolutie is door PIRC ook ingediend bij techgigant Cisco. In mei is een oproep voor fiscale transparantie gedaan bij Amazon maar deze kreeg onvoldoende steun bij de aandeelhouders om te worden aangenomen.

Lees ook het thema Country-by-Country Reporting.

Bron: Reuters

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  188
Gerelateerde artikelen