"Een artikel uit het Weekblad geeft je bij de eerste keer lezen gelijk meer inzicht in een paar basisconcepten van de btw", zegt belastingadviseur Gijs Steverink. De btw- en douanespecialist vindt het knap als auteurs een artikel zo weten te structureren dat een lezer stap voor stap door bepaalde materie wordt meegenomen.

Hoe lang lees je het Weekblad?
"Tijdens mijn studie ben ik in aanraking gekomen met het Weekblad. Natuurlijk in eerste instantie als ‘verplichte’ literatuur, en later uit eigen interesse. Sindsdien lees ik regelmatig artikelen online via de Navigator. Met name de artikelen over de btw wekken mijn interesse."

Wat vind jij het beste artikel en waarom?
"Mijn herinneringen aan artikelen in het Weekblad gaan nog niet zo ver terug. Dus ik put uit mijn leeservaring van de afgelopen vijf jaar. Een van de artikelen die mij is bijgebleven en mij, in ieder geval tijdens mijn studie en het bestuderen van de btw, heeft geïnspireerd is het artikel 'Een bezwarende titel maakt nog geen economische activiteit' van mr. F. Tromp (WFR 2016/163).

Het artikel gaf bij de eerste keer lezen gelijk meer inzicht in een paar basisconcepten van de btw. Ik leerde om belangrijke jurisprudentie te verbinden met de wetgeving en de verschillende concepten bij elkaar te brengen. Ik vind het altijd knap als auteurs een artikel zo weten te structureren dat je stap voor stap door bepaalde materie wordt meegenomen, in plaats van dat je gelijk de moeilijke kern van een arrest op je bordje krijgt. Zo zijn er meer auteurs waar ik met plezier iets van lees, zodra ik hun naam voorbij zie komen."

Wat zijn de voordelen van het Weekblad?
"Het mooie van de artikelen in het Weekblad vind ik dat auteurs de ruimte krijgen om dieper in te gaan op een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld aan de hand van recente jurisprudentie of iets in historisch perspectief plaatsen. Het geeft meer tijd en ruimte dan bij een reguliere noot bij jurisprudentie om gedachten over een specifiek onderwerp uiteen te zetten. Dat zie je ook terug in de artikelen.

Daarnaast vind ik het leuke van het Weekblad dat het onderwerpen bevat over allerlei belastingsoorten. Bij het doorlopen van een nieuwe editie maakt het toch eerder dat je een artikel leest over iets waar je misschien niet dagelijks mee bezig bent, maar waar toch je aandacht door wordt getrokken.

Tijdens mijn studie heb ik veel gehad aan het Weekblad, ook zoals eerder aangehaald, bij het begrijpen en doorgronden van bepaalde onderwerpen. Ook werden de artikel veel gebruikt in de werkgroepen om met elkaar de discussie aan te gaan over een onderwerp. In mijn werk zijn vakbladen als het Weekblad erg interessant, omdat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en nieuwe inzichten."

Heb je een advies aan het Weekblad?
"Leuk dat er zoveel aandacht is voor het 150-jarig bestaan van het Weekblad! Het lijkt mij een mooie kans terug te kijken naar wat het Weekblad betekent voor professionals in de fiscaliteit en daarnaast te kijken naar wat het kan betekenen in de toekomst.

De diversiteit aan onderwerpen in het weekblad vind ik een sterk punt. Ik hoop dat het Weekblad in de toekomst ook ruimte blijft maken voor nieuwe auteurs en voor de wat minder voor de hand liggende onderwerpen om over te schrijven.

Voor de toekomst zou het Weekblad misschien kunnen denken aan het uitbreiden van de bestaande digitale omgeving van Taxlive, rondom Vakstudie Nieuws en het Weekblad, bijvoorbeeld met een podcast als aanvulling op het wekelijkse vakblad."

-----------------

Tot nu toe zijn in deze reeks de volgende interviews gepubliceerd:

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Interviews, Navigatornieuws, Weekblad 150 jaar

Rubriek: Omzetbelasting, Belastingrecht algemeen

29

Gerelateerde artikelen