Burgers en ondernemers uit het buitenland kunnen sinds kort inloggen bij de Belastingdienst met EU-erkende inlogmiddelen. Hiermee is uitvoering gegeven aan de gemaakte afspraken dat burgers en bedrijven nationale inlogmiddelen ook in andere EU-landen moeten kunnen gebruiken.

Het wordt hierdoor makkelijker om digitaal zaken te regelen met overheidsinstanties in andere EU-landen. Door gebruik te maken van dezelfde nationale inlogmiddelen in andere landen is digitaal zaken doen net zo makkelijk en veilig als in het eigen land. Voorwaarde is wel dat de inlogmiddelen Europees goedgekeurd zijn.

Vanaf half december 2019 kunnen burgers en ondernemers uit België, Duitsland, Spanje, Kroatië, Luxemburg, Estland, Italië en het Verenigd Koninkrijk inloggen op MijnBelastingdienst en MijnBelastingdienstZakelijk met een EU-erkend inlogmiddel van die landen. Zij hebben geen DigiD meer nodig om te kunnen inloggen. Wel moeten ze een Nederlands burgerservicenummer hebben.

Iemand die in België woont en in Nederland aangifte inkomstenbelasting moet doen, kan met het Belgische EU-erkende inlogmiddel inloggen op MijnBelastingdienst. Een DigiD of gebruikersnaam en wachtwoord is niet meer nodig. Ook Europese ondernemers die in Nederland bijvoorbeeld aangifte omzetbelasting moeten doen, kunnen inloggen met een EU-erkend inlogmiddel.

Naast de inlogmiddelen uit de genoemde landen worden er later meer Europese inlogmiddelen goedgekeurd voor gebruik over de grens.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

8

Gerelateerde artikelen