Bij invallen in Nederland en andere landen in het kader van een onderzoek naar zwartspaarders zijn voor miljoenen euro's aan goederen gevonden. Dat meldde de coördinerende Europese dienst Eurojust vrijdagmiddag.
Eerder meldde de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) al dat bij doorzoekingen in woningen in Den Haag, Hoofddorp, Zwolle en Venlo beslag is gelegd op bankrekeningen, onroerend goed, een luxe auto, tientallen schilderijen, sieraden en een goudstaaf. Ook zijn twee vermoedelijke zwartspaarders aangehouden.
 
Aanleiding voor de actie is informatie van een tipgever over 50.000 verdachte Zwitserse bankrekeningen, waaronder 3800 van Nederlanders. Die zouden vele miljoenen euro's hebben gestald op Zwitserse bankrekeningen, allemaal bij dezelfde bank.
 
Om welke bank het gaat wil de FIOD niet zeggen, maar Credit Suisse bracht vrijdag zelf naar buiten dat er donderdag autoriteiten zijn binnengevallen bij kantoren van het financiële concern in Amsterdam, Londen en Parijs.
 
De FIOD neemt het voortouw in het onderzoek en werkt samen met opsporingsdiensten in Zwitserland, Australië, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook in die landen waren donderdag invallen. Het onderzoek loopt volgens Eurojust al sinds vorig jaar.
 
De komende weken volgen meer acties, zo is nu al duidelijk. Er wordt ook gekeken naar de rol die eventuele dienstverleners hebben gespeeld. Internationale samenwerking en de opheffing van het bankgeheim maken dat de kans steeds groter is dat zwartspaarders tegen de lamp lopen, aldus de FIOD.
 
De afgelopen jaren hebben veel mensen vrijwillig hun buitenlands vermogen gemeld. Dit kan nog steeds bij de Belastingdienst. Als zwartspaarders zich vrijwillig melden moet er wel een boete worden betaald. De straffen vallen echter veel hoger uit wanneer op een andere manier uitkomt dat er belastingfraude heeft plaatsgevonden.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Internationaal belastingrecht

4

Gerelateerde artikelen