Voormalig Eurocommerce-topman Ger Visser is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en drie maanden. Dat besliste Hof Arnhem-Leeuwarden vrijdag. De Gorsselaar vervalste huurovereenkomsten om zo een financiering voor Eurocommerce te krijgen. Ook sluisde hij vermogen naar zijn privérekening vlak voordat het bedrijf failliet ging.
Visser werd al eerder veroordeeld voor valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Dat leverde hem toen een celstraf van 3,5 jaar op.
Eurocommerce uit Deventer was een van de grootste projectontwikkelaars van Nederland, maar ging tien jaar geleden failliet. Eind 2011, kort voor het bankroet, maakte Eurocommerce-dochter Jachtstaete 2,5 miljoen euro over naar een stichting die het privévermogen van Visser en zijn vrouw beheerde. Dat bedrag moest na een veroordeling in 2015 terugkomen, maar in 2018 vroeg de stichting om herziening van dat vonnis. De curatoren van Eurocommerce zouden stukken hebben achtergehouden. In de daaropvolgende procedure bracht de stichting volgens het Openbaar Ministerie valse notulen in. De FIOD viel in het najaar van 2018 zijn huis in op verdenking van valsheid in geschrifte.
De echtgenote van Visser is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden. Zij was betrokken bij het onttrekken van vermogen uit het bedrijf vlak voordat het failliet ging. Dit deden ze door hun huis voor één euro te verkopen aan een stichting.
Ook de zoon van Visser moet de cel in, hij is veroordeeld voor faillissementsfraude en schuldwitwassen. Hij was betrokken bij de verkoop van de renstal van Eurocommerce voor een veel te laag bedrag.
De zaak van de dochter wordt aangehouden. Tijdens de behandeling kwam het tot een breuk met haar raadsvrouw en zij krijgt de gelegenheid een nieuwe advocaat te zoeken.
Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden/RTV Oost/ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Strafrecht, Insolventierecht