Het kabinet onderzoekt of er een extra vangnet kan komen voor flexwerkers die tussen wal en schip vallen en het kabinet zoekt naar een oplossing voor het seizoenswerk. Dit staat in een brief van Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Het kabinet zal de Tweede Kamer binnenkort informeren over de verkenning naar de mogelijkheden voor een aanvullend vangnet voor flexwerkers. Hierbij gaat het om een tijdelijke uitvoerbare regeling voor flexwerknemers die sinds 1 maart 2020 hun baan zijn verloren maar niet in aanmerking komen voor een uitkering. Ook zal worden ingegaan op de positie van studenten, artiesten, hybride ondernemers. Continu worden gesprekken gevoerd met UWV en VNG, die de regeling mogelijk uit zouden moeten voeren. Het is complex om de beoogde doelgroep te identificeren in bestaande systemen, terwijl dat noodzakelijk is om op korte termijn iets te kunnen betekenen. Daarnaast is er een robuust en makkelijk uitvoerbaar systeem nodig om tijdig hulp te kunnen bieden. Beide uitvoerders zijn in deze crisis uitzonderlijk druk met de uitvoering van de NOW en de WW, respectievelijk de Tozo en de bijstand, in aanvulling op hun reguliere takenpakket. Voorkomen moet worden dat reguliere processen bij deze organisaties in gevaar komen.

Verder zoekt het kabinet hard naar een oplossing voor seizoenswerk. Seizoenswerk vraagt om maatwerk en een aparte regeling. In een aantal urgente gevallen – de sierteelt en de culturele sector, die op bijzondere wijze aan het seizoen gebonden zijn – zijn reeds specifieke maatregelen getroffen door aan te sluiten bij bestaande gegevens of subsidiestromen. Het kabinet informeert uw Kamer zo snel als mogelijk over de voortgang.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid werkloosheid

Dossiers: Corona

3

Gerelateerde artikelen