Om het systeem van de kinderopvangtoeslag te verbeteren, geven kinderopvangorganisaties al in en vanaf het jaar 2020 opvanggegevens van ouders door aan de Belastingdienst. Dankzij een signalering krijgen ouders op tijd een waarschuwing wanneer ze teveel kinderopvangtoeslag dreigen te ontvangen. Nieuw is dat deze gegevenslevering maandelijks wordt gedaan. Dat meldt BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang.

De gegevens van de kinderopvangorganisaties worden door de Belastingdienst gebruikt voor een dubbelcheck op de gegevens die ouders zelf hebben ingevuld op mijntoeslagen.nl (zoals het aantal uren opvang dat zij afnemen). Van januari tot en met mei 2021 hebben ruim 12.000 ouders een brief of een bericht in de Kinderopvangtoeslag app ontvangen. Ruim 2.600 ouders hebben na ontvangst van het bericht het jaarbedrag van de kinderopvangtoeslag voor gemiddeld € 977 naar beneden bijgesteld.

Op dit moment levert 80-85% van de kinderopvangorganisaties maandelijks gegevens aan Toeslagen. De gegevenslevering wordt waarschijnlijk vanaf januari 2022 verplicht.

Een ander onderdeel van het Verbetertraject kinderopvangtoeslag is dat bepaalde ouders persoonlijke begeleiding van Belastingdienst/Toeslagen krijgen bij het aanvragen van toeslag en/of het doorgeven van wijzigingen. Tot 1 juni zijn 285 ouders persoonlijk begeleid of nemen ze deel aan een langdurig traject van persoonlijke begeleiding. Voor 79 ouders is naar aanleiding van de persoonlijke begeleiding de kinderopvangtoeslag naar beneden bijgesteld. Met gemiddeld € 4.960 per jaar. Voor 44 ouders is de toeslag omhoog bijgesteld met gemiddeld € 2.517 per jaar.

BOinK baseert zich onder meer op een brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die in de zomer naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Bron: BOinK

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

6

Gerelateerde artikelen