De regering van Luxemburg maakt bezwaar in de kwestie Amazon. Het land moet van Brussel ongeveer 250 miljoen euro terugvorderen van de webwinkelreus vanwege een onrechtmatige belastingdeal uit 2003. Maar tegen die beslissing komt Luxemburg nu in verzet.
Amazon hoefde over bijna driekwart van de winst jarenlang geen belasting te betalen, en droeg daardoor vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, zo concludeerde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) eerder dit jaar. Daardoor was volgens haar sprake van illegale staatssteun. Ze eiste dat het geld werd teruggevorderd.
 
Luxemburg is zich nog altijd van geen kwaad bewust. Het land is het onder meer niet eens met de rekenmethode van de vordering vanuit Brussel. Ook wijst het land op de inspanningen die Luxemburg doet om belastingontwijking tegen te gaan. Ook claimt Luxemburg sterk te hechten aan ,,fiscale transparantie''.
 
Het is niet de eerste keer dat Vestager haar pijlen op Luxemburg richt. In 2015 werd het land opgedragen 30 miljoen euro terug te halen bij Fiat. Ook naar andere fiscale deals met grote internationale bedrijven wordt nog onderzoek gedaan.
 

Bron: ANP

Rubriek: Internationaal belastingrecht

H&I: Actualiteiten

Informatiesoort: Nieuws

  153
Gerelateerde artikelen