Op de foto van links naar rechts: Content director Wolters Kluwer Peter Immink, winnaar Martijn Schippers en emeritus hoogleraar en naamgever van de prijs Leo Stevens. Foto: Berly Damman

Op vrijdag 24 januari heeft de vakjury tijdens een druk bezette bijeenkomst in het Haagse Louwman museum, douanespecialist Martijn Schippers aangewezen als winnaar van de Stevensprijs 2019. Het is voor de vijfde keer dat de Stevensprijs werd uitgereikt.

Voor iemand van 29 jaar, de jongste van de vier genomineerden, heeft Martijn Schippers, volgens de jury, indrukwekkend veel gepubliceerd. De jury wijst hierbij op de bijdragen die zijn verschenen in tijdschriften als EC Tax Review, Global Tradeand Customs Journal, Weekblad Fiscaal Recht, Tijdschrift Fiscaal Ondernemingsrecht en ArsAequi.

Zijn publicaties bestaan uit annotaties en doortimmerde artikelen. Veel van zijn publicaties hebben betrekking op het begrip douanewaarde. De douanewaarde is, kortgezegd, de maatstaf van heffing van het invoerrecht. Dat dit allemaal is gepubliceerd terwijl Martijn werkt aan een proefschrift, vindt de jury een prestatie.

In het juryrapport roemt de jury zijn kritische instelling in combinatie met zijn eigen inzichten en ideeën:

“Martijn is niet bang om kritisch te zijn op de mening van een advocaat-generaal of een oordeel van de Hoge Raad of het Hof van Justitie. Zijn kritiek verwoordt hij op heldere wijze en goed onderbouwd. Maar hij is niet alleen kritisch op meningen en oordelen van anderen. Hij komt ook met waardevolle eigen inzichten en ideeën, die erop zijn gericht het heffingssysteem beter te maken. En dat ziet de jury graag. De Stevensprijs is geen oeuvreprijs maar een aanmoedigingsprijs. De jury spreekt daarom de hoop uit dat Martijn ook de komende jaren nog vele mooie publicaties zal schrijven.”

Martijn is docent onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkt als adviseur bij EY. Hij houdt zich met name bezig met douanerecht en indirecte belastingen bij internationale goederenstromen, waarbij hij een voorliefde heeft voor de vaststelling van de douanewaarde. Momenteel werkt Martijn aan een proefschrift over het bepalen van de douanewaarde in een globaliserende wereld.

Stevensprijs

De Stevensprijs wordt elk jaar uitgereikt door Wolters Kluwer aan een jonge auteur (35 jaar of jonger) die complexe fiscale materie op eenvoudige wijze weet te verwoorden. De winnaars van vorige jaren waren Simon Cornielje (2018), Coen Maas (2017), Isabella de Groot (2016) en Madeleine Merkx (2015).

Kunstwerk

Bij de prijs hoort naast een geldbedrag van € 2.000 en een kunstwerk. Elk jaar wordt aan een beeldend kunstenaar gevraagd om speciaal voor de winnaar een kunstwerk te maken. Dit jaar was het de beurt aan de Nederlandse beeldhouwer Maurice den Boer. Hij creëerde speciaal voor de winnaar van 2019 een bronzen Icarus-figuur. Volgens Den Boer staat Icarus als geen ander symbool voor de menselijke ambitie, waarbij de mens altijd zijn grenzen wil verleggen, naar iets groters streven en zijn gegeven situatie ontstijgen…

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Focus: Focus

83

Gerelateerde artikelen