De Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) is op 18 juni 2016 in werking getreden.
Dat meldt adviesbureau Mazars. De WagwEU, de vervanger van de WAGA, heeft als doel om werknemers te beschermen die tijdelijk in een andere Europese lidstaat gaan werken. De WagwEU ziet op vrijwel alle situaties waarbij werkgever uit andere EU-landen personeel naar Nederland detacheren. Het gaat niet alleen om terbeschikkingstelling van personeel (uitzendbureaus), maar ook om grensoverschrijdende dienstverlening (aanneming van werk).
Nederlandse arbeidsvoorwaarden zijn van toepassing
Gedetacheerde werknemers binnen de EU hebben op grond van de WagwEU recht op bepaalde minimale arbeidsvoorwaarden. De zogenoemde ‘harde kern' van de arbeidsvoorwaarden volgt in ieder geval uit de volgende Nederlandse arbeidswetten:
- Wet minimumloon en vakantiebijslag;
- Arbeidstijdenwet;
- Arbeidsomstandighedenwet;
- Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI);
- Algemene wet gelijke behandeling.
In de WagwEU is onder andere vastgelegd welke inkomensbestanddelen tot het minimumloon behoren en dat kostenvergoedingen voor verblijf in het buitenland (zogenoemde extraterritoriale kosten) niet zonder meer of ongelimiteerd met het loon mogen worden verrekend.
Als een buitenlandse werkgever aan de slag gaat in een sector waarin een algemeen verbindend verklaarde cao van toepassing is, dan geldt tevens de harde kern van de arbeidsvoorwaarden uit deze cao.
Controle op naleving / Verplichtingen werkgevers
Als de Nederlandse arbeidswetten niet worden nageleefd kan de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een boete opleggen. Ook kunnen sociale partners een vordering instellen als de harde kernbepalingen uit de cao niet worden nageleefd.
Met de WagwEU worden verschillende maatregelen geïntroduceerd ten behoeve van een betere handhaving van de wet. Inspectiediensten uit verschillende EU-lidstaten kunnen bijvoorbeeld informatie met elkaar uitwisselen en kunnen opgelegde boetes over de grens innen.
Voor de uitvoering en handhaving van de WagwEU hebben buitenlandse bedrijven die tijdelijk werknemers in Nederland tewerkstellen de volgende verplichtingen:
- Inlichtingenverplichting: Verstrekken van informatie (op verzoek van de Inspectie SZW).
- Documentatieverplichting: Bewaren van relevante documenten van medewerkers, zoals identiteitsbewijzen en loonstroken, op de werkplek in Nederland (op papier of digitaal).
- Contactpersoon: Aanwijzen van een contactpersoon in Nederland die fungeert als aanspreekpunt voor de Inspectie SZW.
- Meldingsplicht: Vooraf melden waar, wanneer en met welke werknemers er in Nederland een werk wordt uitgevoerd. De ontvanger van de dienst in Nederland moet controleren of de (juiste) melding is gedaan.
Voor het niet nakomen van de eerste drie verplichtingen kan sinds 18 juni 2016 een boete worden opgelegd. De meldingsplicht is uitgesteld tot het moment waarop het digitale meldingssysteem beschikbaar is. De verwachting is dat dit systeem in 2018 gereed zal zijn.
WagwEU geldt ook voor zzp'ers
Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan is de WagwEU ook van toepassing op buitenlandse zelfstandigen. Hun activiteit wordt aangemerkt als grensoverschrijdende dienstverlening. Zelfstandigen moeten ook voldoen aan de inlichtingenverplichting en hebben daarnaast een (beperkte) verplichting om bepaalde documenten op de werkplek te hebben. Ook zal er een beperkte meldingsplicht voor zelfstandigen gaan gelden zodra het digitale meldingssysteem beschikbaar is.
Bron: Mazars
14