Ouders van wie de kinderopvangtoeslag is stopgezet omdat ze ervan werden beschuldigd te hebben gesjoemeld met hun aangifte, krijgen te horen waarom de Belastingdienst ze het stempel 'opzet of grove schuld' hebben gekregen. Op aandringen van de Tweede Kamer belooft staatssecretaris Van Huffelen deze ouders meer hulp te bieden als zij om compensatie vragen. Deze toezegging gaf Van Huffelen woensdag tijdens het debat over het stopzetten van de kinderopvangtoeslag.

Bepaalde mensen die opzet of grove schuld werden verweten, kunnen een volledige compensatie krijgen als er sprake was van vooringenomen handelen door de Belastingdienst. Maar van een groep mensen die compensatie vragen is niet bekend waarom ze het predicaat opzet/grove schuld hebben gekregen.

Op initiatief van SP-Kamerlid Leijten riep een ruime meerderheid in de Tweede Kamer Van Huffelen op ervoor te zorgen dat ouders in ieder geval weten waarom ze hiervan beticht worden, omdat ouders zelf moeten aangeven dat ze recht hebben op compensatie. Ze laat onderzoeken hoe het komt dat ouders die kwalificatie hebben gekregen zonder dat dit terug te vinden is.

Van Huffelen beloofde de Kamer om ouders die om compensatie vragen zoveel mogelijk het voordeel van de twijfel te geven.

Op voorstel van VVD-Kamerlid Lodders komt staatssecretaris Van Huffelen voor het weekend met een stroomschema waaruit duidelijk moet worden welke groep toeslagenouders voor welke regeling in aanmerking komt en hoe omgegaan wordt met onvolledige dossiers.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

0

Gerelateerde artikelen