Chemieconcern OCI betaalt 5 miljard euro aan zijn aandeelhouders - belastingvrij, via handig gebruik van de wet. Nederland loopt zo 750 miljoen euro dividendbelasting mis. Dat schrijft NRC.

Het zijn twee kleine wijzigingen van de statuten waarover de aandeelhouders van chemieconcern OCI deze donderdagmiddag in Hotel Park Centraal in Amsterdam stemmen. Eerst wordt het kapitaal van het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf formeel met 2,7 miljard euro verhoogd, een minuut later wordt het kapitaal verlaagd met datzelfde bedrag. Zo kan in één klap 2,7 miljard euro worden uitbetaald aan de aandeelhouders. Belastingvrij.

Het is niet de eerste keer dat OCI - marktleider in kunstmest en 's werelds grootste producent van de kunststof melamine - dit doet. Als de aandeelhouders donderdag instemmen met de statutenwijzigingen, is aan de aandeelhouders via deze constructie de laatste drie jaar opgeteld 5 miljard euro belastingvrij uitgekeerd. Want in 2022 en 2023 gebeurde hetzelfde. In totaal loopt de Nederlandse Belastingdienst daardoor 750 miljoen euro dividendbelasting mis, aldus de krant.

Bron: NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

2438

Gerelateerde artikelen