Het kabinet heeft vrijdag nieuwe plannen naar buiten gebracht om witwassen te voorkomen. Zo wordt het toezicht op niet-financiële instellingen zoals cryptoaanbieders, notarissen en advocaten strenger. Zij zullen voortaan een klantenonderzoek moeten doen. Ook wordt het openen van een bankrekening voor mensen die in sectoren werken met een hoog witwasrisico, zoals sekswerkers en autohandelaren, beter geborgd.

Dit schrijven de ministers Kaag van Financiën en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid in de nieuwe beleidsvisie aanpak witwassen die ze aan de Eerste en Tweede Kamer sturen. De bewindslieden schrijven dat er al allerlei regels zijn om het witwassen van grote sommen geld via schimmige constructies tegen te gaan en dat "de basis op orde is". Uitgangspunt is dat bedrijven in het financieel-economisch verkeer hun klanten goed kennen, dat ze weten met wie ze zaken doen en dat ze voorkomen dat ze worden gebruikt door criminelen.

Een van de zaken die het kabinet wil voorkomen is dat mensen in beroepen, waar een grote kans is op witwassen, slachtoffer worden van strenge wetgeving. Het gaat dan bijvoorbeeld om sekswerkers en autohandelaren. Het kabinet wil ervoor zorgen dat zij makkelijker een bankrekening kunnen openen. Dat is tegenwoordig vaak lastig.

Daarnaast is transparantie volgens beide ministers het sleutelwoord. Het kabinet zit bovenop een goed gevuld UBO-register. Dit register speelt een belangrijke rol om beter zicht te krijgen op de uiteindelijk belanghebbenden in een onderneming, trust, vereniging of stichting. Een van de internationaal erkende uitgangspunten bij de aanpak van witwassen is dat bedrijven in het financieel-economische verkeer hun klanten goed kennen, weten met wie ze zaken doen en voorkomen dat ze worden gebruikt door criminelen.

Het kabinet zal de Tweede en Eerste Kamer regelmatig op de hoogte houden van de voortgang van de beleidsagenda. Een eerste update over de voortgang van de acties zal in het voorjaar van 2023 worden gegeven.

Bron: Rijksoverheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

8

Gerelateerde artikelen