De Europese Commissie heeft een nieuwe versie gepubliceerd van de mededeling getiteld 'Naar een doelmatige tenuitvoerlegging van beschikkingen van de Commissie waarbij lidstaten wordt gelast onrechtmatige en onverenigbare steun terug te vorderen'. Deze mededeling volgt de versie op uit 2007. 

De mededeling, ook wel 'herstelkennisgeving', verklaart de Europese regels en procedures voor de terugvordering van verboden staatssteun en hoe de Commissie met de lidstaten samenwerkt om ervoor te zorgen dat zij hun verplichtingen rond de terugvordering van illegale staatssteun nakomen.

In de nieuwe versie zijn nieuwe inzichten op basis van Europese jurisprudentie verwerkt. Daarnaast bevat de mededeling meer details over de hulp van de Commissie aan de lidstaten. Bijvoorbeeld door het organiseren van startvergaderingen en door het delen van documenten en werkmethodes. Bovendien biedt de nieuwe versie specifieke richtsnoeren aan de lidstaten over de kwantificering van de terug te vorderen steun en de identificatie van de 'begunstigden', d.w.z. de ondernemingen die van de onrechtmatige staatssteun hebben geprofiteerd.

Ten slotte is er een nieuw contactpunt beschikbaar voor vragen: [email protected].

Lees ook het thema Fiscale staatssteun.

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen