Voormalig SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten was samen met Pieter Omtzigt de drijvende kracht achter het onthullen van het toeslagenschandaal, dat uiteindelijk leidde tot de val van kabinet-Rutte III. Op 4 juli 2023 nam ze na 17 jaar Kamerlidmaatschap afscheid van de politiek. In nauwe samenwerking met toeslagenadvocaat Eva González Pérez publiceert ze nu een boek over haar persoonlijke kant van het verhaal met de titel 'Leuker kunnen we het niet maken'.

In 'Leuker kunnen we het niet maken' beschrijft Renske Leijten haar rol in de onthulling van het grootste politieke schandaal in de recente Nederlandse geschiedenis. Met het toeslagenschandaal stortte de Belastingdienst talloze gezinnen in de ellende, met geldproblemen, stress en een eindeloze juridische strijd als gevolg.

Leijten was een van de belangrijkste politieke aanjagers die zich vastbeet in dit dossier. Ze werkte nauw samen met advocaat Eva González Pérez. Bij haar zochten de eerste toeslagenouders al in 2014 juridische hulp. "Ik heb Eva vaak gezegd dat ze haar verhaal zou moeten opschrijven. In aanloop naar mijn vertrek uit de Kamer dacht ik “Waarom doe ik dat dan zelf niet” en Eva heeft daar vol vertrouwen mee ingestemd", aldus de motivatie van Leijten voor het boek.

Onlangs trad klokkenluider Joop Hack voor het eerst naar buiten in een interview door dagblad Trouw. De oud-belastingambtenaar gaf maandenlang stukken aan González Pérez zonder dat zijn meerderen daar iets van afwisten. Stukken waar González Pérez recht op had, maar die zij niet ontving. Hack werd door de Belastingdienst op non-actief gesteld wegens 'ernstig plichtsverzuim'.

Leijten heeft ter promotie van haar boek tal van interviews gegeven of deelgenomen aan podcasts. Zij is aan het woord geweest in de Volkskrant, NPO Radio 1, het Buitenhof, de VPRO Podcast Nooit meer slapen en de PowNed Podcast Op z'n Kop!.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

354

Gerelateerde artikelen