Werkgeversorganisaties en vakbonden scharen zich achter het doel om het aantal werkenden zonder pensioenregeling te halveren. Als stok achter de deur sluiten ze een pensioenplicht niet langer uit, laten ze weten aan pensioenminister Carola Schouten. Die toezegging is politiek belangrijk, omdat het de PvdA en GroenLinks over de streep kan trekken de nieuwe pensioenwet te steunen. Het kabinet heeft zeker een van die partijen nodig voor een meerderheid in de senaat.
De Tweede Kamer spreekt woensdag urenlang over de wet, die het nieuwe pensioenstelsel mogelijk moet maken. Dat stelsel zorgt ervoor dat het enorme pensioenvermogen in persoonlijke potjes komt te zitten. In tijden van economische voorspoed, kan er makkelijker meer pensioen worden uitgekeerd, in tijden van krimp wordt sneller gekort. Dat moet het stelsel toekomstbestendiger maken. Het gaat om een enorme operatie, met een omslagperiode tot 2027. Het gaat om opgebouwd pensioen van in totaal dik 1500 miljard euro.
Veel oppositiepartijen zijn mordicus tegen het nieuwe stelsel, waarmee volgens critici met pensioenen wordt gegokt. De coalitiepartijen scharen zich achter het voorstel, en ook PvdA en GroenLinks steunden eerder het pensioenakkoord. Maar steun van deze linkse oppositiepartijen is nog niet volledig zeker. Zij eisen onder meer dat het aantal werkenden dat geen pensioen opbouwt, wordt gehalveerd. Ongeveer een op de tien werknemers bouwt momenteel geen pensioen op, volgens de Sociaal-Economische Raad (SER).
De 'polder' (werkgeversclubs VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO en vakbonden FNV en CNV) zegt in de brief aan Schouten nogmaals zich hierachter te scharen. Om dat kracht bij te zetten, stellen de organisaties voor om het doel (om het aantal werknemers zonder pensioenregeling te halveren in 2027 ten opzichte van 2019) in de wet op te nemen. Daarnaast moet in 2025 gekeken worden of hiermee genoeg voortgang wordt geboekt. Specifiek wordt gekeken of de 22 maatregelen uit het 'aanvalsplan' waarmee de Stichting van de Arbeid is gekomen, genoeg vruchten afwerpen.
Als dat niet zo is, en de halvering niet binnen handbereik lijkt, "wordt met sociale partners een pakket aan aanvullende maatregelen afgesproken", opperen de werkgevers en vakbonden. "In ieder geval" worden dan twee mogelijkheden onderzocht: een algemene pensioenplicht, waardoor alle werknemers worden verplicht te sparen voor pensioen, en een verlaging van de toetredingsleeftijd.
De toezeggingen uit de polder zijn belangrijk voor Schouten om meer politieke steun te vergaren. Maar of de brief genoeg is om PvdA en GroenLinks helemaal gerust te stellen over de overstap naar het nieuwe stelsel, moet nog blijken.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Pensioenen