Sir Jim Ratcliffe, een prominente brexiteer en een van de rijkste mensen van het Verenigd Koninkrijk, werkt aan een plan om te verhuizen naar belastingparadijs Monaco.

Dat meldt the Sunday Times. Ratcliffe is voor 60 procent eigenaar van chemieconcern Ineos. Het bedrijf maakte vorig jaar zo’n 2,3 miljard euro winst en heeft 18.500 mensen in dienst. Samen met twee andere topfunctionarissen die de overige 40 procent van het bedrijf in handen hebben, is Ratcliffe van plan om geld uit hun bedrijf te halen zonder dat de Britse fiscus daar belasting over kan heffen.

PwC werkt volgens de krant mee aan dat plan, hoewel het aanvankelijk aarzelde uit vrees voor reputatieschade. The Sunday Times schrijft dat met deze constructie tussen de 500 miljoen en 4,5 miljard euro minder belastinggeld naar de Britse schatkist vloeit.

Het plan van Ratcliffe zet veel kwaad bloed bij de Britten. Hij is een prominente brexiteer en stond vooraan in de kritiek op de 'dure energie- en arbeidswetten in de EU'. Eenmaal verlost van 'Brussel' zou het Verenigd Koninkrijk geld besparen ten gunste van nationale zaken als gezondheidszorg, scholen en huisvesting. Die bezorgdheid om het nationale belang lijkt nu, met de geplande verhuizing van Ratcliffe, minder oprecht.

Bron: The Sunday Times

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

4

Gerelateerde artikelen