Hamburgerketen McDonald's heeft zich een nieuwe fiscale strategie aangemeten. Het miljardenbedrijf is weggetrokken uit Luxemburg en opereert nu vanuit het Amerikaanse Delaware, waar fiscale transparantie een zeldzaamheid is, en vanuit Groot-Brittannië. De keuze voor de andere kant van het Kanaal heeft één belangrijke reden: de brexit.

Dat meldt de Belgische krant De Morgen op basis van het recente rapport 'Unhappier meal', een gezamenlijk onderzoek van Europese en Amerikaanse vakbonden naar de recente fiscale activiteiten van McDonald's. In 2015 verscheen het eerste rapport 'Unhappy meal' waarin de strategie van belastingontwijking door de hamburgerketen tot in detail werd vastgelegd.

De multinational heeft volgens het recente rapport een complex web geweven van constructies met andere fiscale paradijzen als de Kaaimaneilanden, de Britse Maagdeneilanden en Bermuda. Sinds Vestager boetes uitdeelt vanwege ongeoorloofde staatssteun aan multinationals, wordt Groot-Brittannië fiscaal interessant. 'Post-brexit moeten de Britten zich niet meer aan die regels houden. Ze beslissen dus zelf of ze staatssteun geven aan grote bedrijven. Uiteraard willen ze zo veel mogelijk multinationals lokken, als fundering voor hun markt', zo verklaart fiscaal expert Michel Maus in de krant.

 

Bron: De Morgen/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

  454
Gerelateerde artikelen