Een op de vijf beursgenoteerde bedrijven in de Europese Unie is niet transparant genoeg over belastingafdracht. Dat zegt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) in haar jaarlijkse Tax Transparency Benchmark dit jaar onder 51 Nederlandse en 65 in de Europese Unie genoteerde bedrijven.

Onder de criteria voor belastingtransparantie vallen of een bedrijf zich aan wet- en regelgeving houdt en of belasting onderdeel is van de bredere bedrijfsstrategie. Ook onderzocht VBDO hoe open bedrijven zijn over hun lobbyactiviteiten en in hoeverre die aansluiten bij hun belastingbeleid.

23 bedrijven scoren lager dan het minimumniveau belastingtransparantie dat de VBDO hanteert. "Deze bedrijven moeten aan de slag om te voorkomen dat ze nog verder achterop gaan lopen", stelt de VBDO. Daaronder zijn de Nederlandse beursgenoteerde fitnessketen Basic-Fit en Alfen, producent van laadpalen en energiesystemen.

Gemiddeld genomen wordt belastingtransparantie wel gangbaarder in Nederland, zegt de VBDO. Bijna alle bedrijven hebben een eigen belastingbeleid of -strategie. Wel zijn er per sector grote verschillen te zien. Zo scoren de energie- en financiële sector relatief hoog en heeft met name de farmaceutische industrie "nog flinke stappen te zetten".

Philips is volgens de VBDO het transparantst over zijn belastingafdracht. Het zorgtechnologieconcern scoort het maximaal aantal punten.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Europees belastingrecht

127

Gerelateerde artikelen