Rijke ouders proberen vaker dan één keer gebruik te maken van de verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning door eerst zelf een schenking te doen en daarna andere ouders te vinden om aan elkaars kinderen te kunnen schenken.

Vanaf 2017 is het opnieuw mogelijk om, onder voorwaarden, gebruik te maken van de verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning tot € 100.000. Nieuw vanaf 2017 was dat niet alleen van de verhoogde schenkvrijstelling eigen woning gebruik gemaakt kan worden voor schenkingen van ouders aan kinderen, maar ook voor schenkingen van derden. Vermogende ouders die hun kinderen eigenlijk meerdere malen een schenking van € 100.000 voor de eigen woning willen geven, proberen andere vermogende ouders te vinden om aan elkaars kinderen te gaan schenken en zo hun kinderen meerdere keren van de verhoogde schenkvrijstelling eigen woning te laten profiteren. Dit bespaart in ieder geval € 12.000 schenkbelasting per schenking van € 100.000 per kind.

De Belastingdienst laat aan de Telegraaf weten op de hoogte te zijn van de constructie. Zij beschouwen de constructie als een schenking met een derdenbeding, kind 1 krijgt natuurlijk alleen een schenking als kind 2 van het andere stel ook dezelfde schenking krijgt. In dat geval zal de Belastingdienst de schenking toerekenen aan de eigen ouders en dus een aanslag schenkbelasting opleggen. De Belastingdienst moet dan wel kunnen aantonen dat er sprake is van een derdenbeding en dat is niet eenvoudig. Voor de schenking hoeft men niet langs de notaris, maar er moet wel aangifte schenkbelasting worden gedaan.

Lees ook het thema Vrijstellingen schenk- en erfbelasting.

Bron: Telegraaf.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

Carrousel: Carrousel

  685
Gerelateerde artikelen