De Russische miljardair Igor Kesaev, die banden heeft met het Kremlin en de Russische wapenindustrie, loodste ruim een maand na de Russische inval in Oekraïne (24 februari 2022) nog miljoenen door Nederland. Dit meldt de NOS. Op 8 april werden hem door de EU-sancties opgelegd.

Dat blijkt uit het tijdelijke jaarverslag van zijn Nederlandse brievenbusmaatschappij dat onlangs werd ingediend bij de Kamer van Koophandel. In die Haagse bv bewaart hij zijn aandelen in Megapolis, de grootste distributeur van sigaretten in Rusland.

Door de de sancties die Kesaev zijn opgelegd zijn de bezittingen in de Haagse bv bevroren. Vanaf dat moment mag die geen winsten meer ontvangen of uitkeren. Zo'n 650 miljoen euro aan vermogen zit daardoor 'gevangen' in Nederland.

Een ander gevolg is dat PwC - de accountant van het bedrijf - de jaarrekening niet meer controleert. Het lukte Kesaev ook niet om een andere accountant te vinden voor zijn Nederlandse spaarpot. Het jaarverslag dat het bedrijf inleverde bij de Kamer van Koophandel is daarom formeel een tijdelijke versie, schrijft de NOS.

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

387

Gerelateerde artikelen