De belastingdienst van Rusland is van mening dat de samenstelling van de 'Doing Business 2020'-ranglijst niet transparant is voor wat betreft de snelheid waarmee bedrijven hun belastingen kunnen regelen in Rusland. De ranglijst verschilt aanzienlijk van de werkelijke fiscale praktijken, zo berekent het Russische 1C, een softwarebedrijf van boekhoud- en aangiftepakketten.
De 'Doing Business'-ranglijst is een jaarlijkse index en graadmeter hoe makkelijk ondernemers in een bepaald land kunnen ondernemen. De index, die onder verantwoordelijkheid van de Wereldbank wordt samengesteld, meet een gemiddelde van tien punten waaronder hoeveel uren een ondernemer kwijt is aan zijn belastingadministratie en het voldoen van andere fiscale verplichtingen. Andere zaken die worden gemeten zijn bijvoorbeeld de snelheid waarmee bedrijven vergunningen krijgen en het aantal procedures dat startende ondernemers moet doorlopen voordat zij hun onderneming kunnen beginnen.
Nieuw Zeeland voert de lijst aan gevolgd door Singapore, Hong Kong en Denemarken, het eerste Europese land op de ranglijst. Belangrijke industrielanden als de VS, Duitsland, Japan en China zijn respectievelijk gerangschikt op de nummers 6, 22, 29 en 31. Nederland staat op plek 42.
Op de ranglijst van 190 landen voor 2020 staat Rusland op positie 28 met het kenmerk 'very easy doing business'. Ondanks deze relatief hoge positie hebben de Russen kritiek op de onderzoeksmethode van de Wereldbank. Een analyse van het softwarebedrijf onder 909 bedrijven toont volgens de Russen aan dat het aantal uren die nodig zijn om de drie belangrijke belastingen voor te bereiden, te administreren en te betalen veel minder is dan het aantal uren waarvoor het land op de ranglijst staat: geen 159 uur van de Wereldbank maar slechts 32 uur, zo claimt Moskou
In het verleden benaderde het Russische ministerie van Financiën de Wereldbank met het verzoek om inzicht te krijgen in de onderzoeksmethoden, maar de Russen kregen nooit duidelijke antwoorden. Het ministerie vraagt zich ook af waarom een aanzienlijke vermindering van het aantal vragen in de formulieren voor het indienen van sociale premies niet heeft geleid tot een verbetering van de Russische rangorde.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht