Twee derde van de samengestelde gezinnen gaat binnen vijf jaar weer uit elkaar. De slagingskans hangt vooral af van hoe ver weg de ex woont en of er goede afspraken zijn gemaakt over zorgtaken en financiën, blijkt volgens het AD uit nieuw onderzoek.

Want er gaat in de dagelijkse praktijk nogal wat mis rondom samengestelde gezinnen. Zo draagt 44 procent van de ex-partners niet (meer) bij aan de kosten van het kind en 62 procent van de kinderen wordt niet betrokken bij het nemen van belangrijke beslissingen, komt naar voren uit onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS).

Terwijl bij de scheiding daarover wél vaak afspraken zijn gemaakt in een ouderschapsplan. De spanningen die door slechte communicatie met de ex op afstand of de nieuwe partner ontstaan, zijn op termijn vaak funest voor het samengestelde gezin. Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS, begrijpt wel waar de bottleneck zit. Leuftink: "In eerste instantie kies je voor een nieuwe partner en niet voor elkaars kinderen. Dat is zeer complex en vaak de reden dat het ook mis gaat. Het duurt gewoon even voordat de nieuwe situatie door iedereen geaccepteerd is."

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Huwelijksvermogensrecht

14

Gerelateerde artikelen