De Spaanse fiscus publiceerde vorige week zijn jaarlijkse 'lijst van de schaamte' waarop meer dan 4000 ondernemingen en personen staan die elk meer dan een miljoen euro aan belastingen schuldig zijn.

De totale schuld van deze exact 4.028 wanbetalers is 14,1 miljard euro. Dat meldt het AD.

Op de lijst staan bekende namen zoals Rodrigo Rato, oud-minister van Economische Zaken én oud-directeur van het Internationaal Monetair Fonds, die nu in de gevangenis zit vanwege een corruptiezaak als bankier. Hij staat voor net één miljoen in de boeken. Behalve bankiers staan er ook acteurs, tv-presentatoren en sporters op de lijst, maar hun schuld valt in het niet bij die van grote bedrijven, vooral uit de bouwsector. Reyal Urbis en Isolux zijn koplopers met 353 respectievelijk 315 miljoen aan belastingschuld. Ook sportclubs, vooral uit het basketbal en de lagere regionen van het voetbal, staan op de lijst.

De Spaanse overheid probeert sinds 2015 met deze lijst de belastingschuldenaars tot betalen aan te zetten. Het gebrek aan mankracht is echter een groot probleem bij de Spaanse fiscus. In totaal werken er 25.000 mensen, waar de Nederlandse belastingdienst bijvoorbeeld bijna 30.000 werknemers heeft, voor een land met bijna drie keer minder inwoners, zo schrijft de krant.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

7

Gerelateerde artikelen