In een nieuwe tuchtrechtzaak van een ondernemer tegen zijn ex-adviseurs van Baker Tilly Berk (BTB) heeft de Accountantskamer geoordeeld dat een tweede maatregel tegen BTB niet nodig is omdat het kantoor in een eerdere procedure al berispt is voor tekortschietende controles. Op het vakplatform van de NBA, de beroepsorganisatie van accountants, wordt de ondernemer verweten 'boter op zijn hoofd te hebben'.

De zaak gaat over de dga van Spits Wall Coverings in Schoonhoven. Belastingadviseurs van BTB raden hem een fiscale carrousel aan die onder meer loopt via de Maagdeneilanden en Cyprus en twee trusts. De geldstroom bestaat uit jaarlijks 2 tot 2,5 ton aan royalties op merkrechten, die worden opgevoerd als bedrijfskosten, maar die de dga uiteindelijk belastingvrij op zijn spaarrekening krijgt bijgeschreven.

Een registeraccountant, Romke van der V. die van 2011 tot 2014 bestuursvoorzitter is van BTB, keurt de jaarrekeningen 2010 tot en met 2014 goed en daarmee ook de post royaltyvergoeding. Het Openbaar Ministerie (OM) dient na een FIOD-onderzoek een klacht in tegen de bestuursvoorzitter en de controleleider. De Accountantskamer legt beiden een berisping op. Zij hadden het werk van hun fiscale collega’s kritischer moeten beoordelen en een Wwft-melding moeten doen.

In deze tweede tuchtrechtzaak vindt de Accountantskamer het onevenredig om de accountant opnieuw een maatregel op te leggen voor zijn onkritische instelling bij de controle.

Op het vakplatform van de NBA is juridisch medewerker Lex van Almelo kritisch over de houding van de ondernemer. Hij schrijft: 'In de Volkskrant van 24 november 2018 doet de fabrikant het voorkomen alsof BTB hem erin heeft geluisd. Uit de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam blijkt dat BTB de ondernemer er herhaaldelijk voor heeft gewaarschuwd dat de trustconstructie wellicht op problemen zou stuiten bij de Belastingdienst. Als de ondernemer die waarschuwingen heeft gelezen, komen zijn beweringen in de Volkskrant niet waarachtig over.'

Bron: NBA

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening, Kantoren

1

Gerelateerde artikelen