De meeste beursgenoteerde ondernemingen namen - in meer of mindere mate - ook fiscale adviesdiensten af van de firma die de controlerend accountant levert. Die bedrijven zullen voortaan moeten kiezen: óf van accountant wisselen om hun fiscalist te kunnen behouden, of van belastingadviseur wisselen.
TaxLive legde die vraag voor aan Heineken, DSM en Randstad, de drie beursgenoteerde bedrijven die na ING de hoogste budgetten hebben voor extern belastingadvies (1,8 tot 2,1 miljoen euro, zoals blijkt uit hun jaarverslagen over 2011).
Reikwijdte
Voor Randstad (gecontroleerd door PwC) zijn er meerdere redenen om niet meteen van adviseur te wisselen, zo geeft de woordvoerder aan. "Door de overgangstermijn van twee jaar beschouwen wij 1 januari 2015 als de absolute ingangsdatum voor dit verbod", aldus de woordvoerder. "Ten tweede moet nog worden uitgezocht wat de reikwijdte hiervan precies is, met name in het buitenland. Randstad behaalt het merendeel van zijn winst in de VS: moeten wij ook daar advies- en controlediensten scheiden? Tot het moment waarop dat duidelijk is, zullen we geen actie ondernemen."
Roulatie
Heineken (gecontroleerd door KPMG) laat weten dat de scheiding van controle en advies geen aanleiding is om te wisselen van accountant. De verplichte roulatie die in nieuwe Accountantswet is opgenomen (vanaf 2016) is dat uiteraard wel. Vervolgens is een stoelendans waarschijnlijk. "We nemen nu alleen nog assurance-diensten af van KPMG, maar het ligt voor de hand dat dat verandert als we een andere accountant krijgen", aldus de woordvoerder.
Jaarlijks opzegbaar
DSM heeft vorig jaar zijn accountant, Ernst&Young, uitgebreid geëvalueerd en die evaluatie had "een zeer positieve uitkomst", aldus de woordvoerder. In het deze week verschenen jaarverslag van DSM wordt aangekondigd dat de verbintenis met Ernst&Young wordt voortgezet, zij het "in herziene vorm". Het nieuwe contract is jaarlijks opzegbaar. "Daartoe is besloten juist met het oog op de nieuwe Nederlandse wetgeving en anticiperend op komende Europese regelgeving."
Bron: Redactie TaxLive