Onlangs is het zogeheten Tri Partiet-akkoord bekrachtigd tussen de Surinaamse regering, de vakbonden en het bedrijfsleven over een belastingherziening. Per 1 juli 2022 wordt er onder meer een btw ingevoerd in het Zuid-Amerikaanse land. De directeur van de Surinaamse belastingdienst, Ismaël Kalaykhan, noemt het akkoord historisch.

Dat meldt DBS Dagblad Suriname. Hoofdbestanddeel van het akkoord is een verlaging van de belastingdruk per 1 januari 2022 door aanpassing van de schijven in de inkomsten- en loonbelasting. Daarnaast wordt de 'solidariteitsheffing' van 10 procent afgeschaft en zullen de belastinggrenzen voor vakantiegeld en gratificaties worden opgehoogd.

De invoering van de btw is volgens de directeur een "behoorlijke interventie in het economische gebeuren". Doordat de consumptie wordt belast, zullen er ook aanpassingen moeten gebeuren aan de inkomstenkant van de belastingbetaler, meent Kalaykhan. Naast de btw zit ook een Surinaamse bronbelasting in de pijplijn, schrijft de krant. "Met stakeholders worden momenteel gesprekken gevoerd over hoe deze het best is in te voeren."

Bron: DSB Dagblad Suriname

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  354
Gerelateerde artikelen