Tata Steel IJmuiden heeft sinds 2007 in Nederland nooit vennootschapsbelasting betaald, onthult het Noordhollands Dagblad. Daarnaast worden het IJmuidense bedrijf, en de Engelse tak van Tata, structureel financieel afgeroomd door de Indiase moedermaatschappij. Dat laatste ontkent het bedrijf.

De krant heeft eigen onderzoek gedaan waarvoor nauw werd samengewerkt met een onafhankelijke registeraccountant. Ook sprak de krant met diverse (ex-)werknemers en een groep klokkenluiders. Allen zijn geanonimiseerd.

Er stromen jaarlijks miljarden vanuit IJmuiden in de Tata-kas van het moederbedrijf in India. Constructies rond de inkoop van grondstoffen, een web van interne leningen en hoge bonussen leiden er mede toe dat het voormalige Koninklijke Hoogovens financieel wankelt.

Het voormalige Corus, waar ook de Engelse tak van het bedrijf onder valt, heeft sinds de overname door Tata in 2007 rond de 20,7 miljard euro teveel betaald voor de inkoop van steenkool en ijzererts.

Tata Steel IJmuiden leent 685 miljoen euro uit aan andere Tata-bedrijven. Hoewel dit in openbare jaarverslagen van Tata staat, wordt dit bedrag door de directie ontkend. Slechts een deel van het uitgeleende geld wordt gegarandeerd door het Indiase moederbedrijf. Het bedrijf draagt, ondanks dat het jarenlang winst maakte, geen vennootschapsbelasting aan de Nederlandse overheid af.

Waar het personeelsbestand al jaren krimpt, groeit het aantal managers. Gezamenlijk ontvingen de ’senior’ leidinggevenden de afgelopen negen jaar voor 45 miljoen euro aan bonussen bovenop hun salaris.

Bron: Noordhollands Dagblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Vennootschapsbelasting

  340
Gerelateerde artikelen