Het schandaal rond de toeslagen is nog groter dan gedacht. Dat blijkt uit duizenden vertrouwelijke stukken die RTL Nieuws heeft ingezien.

Er is lang vanuit gegaan dat de strikte handhaving van de regels en de buitensporige fraudejacht het gevolg waren van de fraude door Bulgaren in 2013. Nu blijkt dat dit als veel langer bestond. Blijkbaar zijn er in 2006 binnen de Belastingdienst al instructies opgesteld waarin wordt aangegeven om bij twijfel toeslagen niet zomaar uit te keren. Dit gebeurde niet alleen bij de kinderopvangtoeslag, maar ook met de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget.

In de werkinstructie wordt volgens RTL Nieuws gesproken over ‘afwijkend behandelen’ van mensen bij vermoedens van fraude. Zij kwamen op een zogenaamde uitsluitlijst, waardoor toeslagen werden stopgezet. Als mensen eenmaal op die lijst stonden, kwamen ze daar niet tot nauwelijks meer af. Ook werden ze niet op de hoogte gesteld van het feit dat ze op een dergelijke lijst waren gezet. Ze konden zich dus niet verdedigen.

Volgens de Belastingdienst ging er wel altijd een handmatige toets aan vooraf voordat mensen op de lijst werden gezet. Vanwege het grote aantal toeslagen dat werd uitgekeerd, werd ook in de beginjaren ingezet op massaal toezicht en fraudebestrijding. Dit beleid was erop gericht onbewuste of bewuste fouten bij aanvragen of wijzigingen van toeslagen te voorkomen.

Blijkbaar zijn er nog veel meer werkinstructies en handleidingen die niet juridisch getoetst zijn en in strijd zijn met de wet- en regelgeving dan aanvankelijk gedacht.

Bron: RTL Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

10

Gerelateerde artikelen