Vóór 1 januari 2017 heeft het Kadaster de onzelfstandige woningen zoals studentenkamers of kamers in verzorgingshuizen uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) gehaald. Dit betekent dat onder andere studenten problemen kunnen ondervinden met toeslagen omdat zij niet met een zelfstandige woonruimte staan geregistreerd in de BAG. Dat meldt het Kenniscentrum Studentenhuisvesting Kences.

In 2013 is besloten dat onzelfstandige studentenkamers in studentenflats niet langer als verblijfsobject met een eigen adres opgenomen mogen worden in de BAG. Het Kadaster heeft in samenwerking met de gemeenten het samenvoegen van onzelfstandige woonruimten tot één adres per 1 januari 2017 voltooid. Als alle onzelfstandige eenheden op één adres staan is het voor Belastingdienst/Toeslagen moeilijker om hierafzonderlijke huishoudens van te maken. Er kunnen hierdoor onterecht huishoudsamenstellingen ontstaan, wat kan leiden tot het stoppen of het verlagen van de hoogte van de toeslag(en).

Kences is samen met de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Belastingdienst in gesprek gegaan over de praktische problemen die studenten ondervinden bij het verdwijnen van hun onzelfstandige adres. Door deze aanpak heeft de Belastingdienst een lijst met antwoorden op de meest voorkomende vragen kunnen samenstellen. Kences, LSVb en de Belastingdienst blijven met elkaar in gesprek om de onstane problemen zo goed mogelijk op te lossen.
 

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

3

Gerelateerde artikelen