De Toto blijft bestaan, ook als de kansspelbelasting op sportweddenschappen die in de winkel worden afgesloten, flink omhoog gaat. Daar is staatssecretaris Snel van Financiën van overtuigd, zei hij vrijdag tijdens een debat over het belastingplan van het kabinet.
De Toto moet straks over alle inleg 29 procent belasting betalen. De sportsector denkt dat het dan niet meer rendabel is om het gokspel in winkels aan te bieden. Nu betaalt de Toto nog 5 procent over de eigen winst en winnaars van een bedrag boven de 449 euro moeten kansspelbelasting betalen.
De Nederlandse Loterij, de staatsdeelneming achter kansspelen als de Toto, Lotto en Staatsloterij, waarschuwt dat de Toto kan verdwijnen als gevolg van de hogere belasting. Voor het kansspel gaat hetzelfde belastingregime gelden als voor bijvoorbeeld casino's en gokspelletjes die online worden aangeboden. Daarmee zou het spel in één klap verliesgevend worden.
Snel denkt evenwel dat het zo'n vaart niet zal lopen, ook omdat het kabinet het belangrijk vindt dat de Toto blijft bestaan. Het spel, waarmee bij de sigarenboer om de hoek gewed kan worden op de uitslagen van onder meer voetbalwedstrijden, kan immers gokkers weghouden bij veelal illegale alternatieven waar de overheid geen zicht op heeft.
De staatssecretaris gaat ervan uit dat de Nederlandse Loterij de Toto, zij het met de nodige aanpassingen, kostendekkend kan blijven aanbieden. Hij kan er ook mee leven als een lagere winstgevendheid voor het gokbedrijf ten koste gaat van de staatskas. ,,Als aandeelhouder neem ik het het voor lief als ik daardoor minder dividend krijg'', aldus Snel.
Bron: ANP