Welke gegevens moeten intermediairs sinds 25 juni 2018 vastleggen om straks vanaf 1 juli 2020 te kunnen voldoen aan de meldplicht voor bepaalde grensoverschrijdende constructies? Op het forum voor fiscaal dienstverleners heeft de Belastingdienst een overzicht gemaakt van wat er nu precies moet worden vastgelegd.

Als sprake is van een mogelijk agressieve grensoverschrijdende belastingconstructie moet de volgende informatie per 25 juni 2018 worden vastgelegd:

  • de identiteit van de belastingplichtigen en de tussenpersonen en, indien aanwezig, de gelieerde partijen van de belastingplichtige en de tussenpersonen;
  • een beschrijving van welke van de bovenstaande kenmerken in de structuur worden gebruikt;
  • een beschrijving van de structuur en, in abstracte termen, een omschrijving van de zakelijke activiteiten;
    de (voorgenomen) implementatiedatum van de structuur;
  • een uiteenzetting van de nationale belastingvoorzieningen die het belastingvoordeel creëren (voor zover van toepassing);
    de waarde van de transacties in de structuur, en;
  • de identificatie van de andere in de structuur betrokken lidstaten, en alle betrokken entiteiten in die lidstaten.

Doet de fiscaal dienstverlener een beroep op het verschoningsrecht, dan gaat de meldplicht over op zijn klant.

Meldplicht grensoverschrijdende constructie

Vanaf 1 juli 2020 moeten intermediairs, zoals belastingadviseurs en accountants, bepaalde grensoverschrijdende constructies die kunnen worden gebruikt om belasting te ontduiken, bij de Belastingdienst gaan melden. De informatie die vanaf dan moet worden aangeleverd gaat terug tot 25 juni 2018. Op die datum is de Europese richtlijn (Mandatory-Disclosure Richtlijn) waarin deze meldplicht is opgenomen, in werking getreden. Het voorstel om deze richtlijn in nationale wetgeving te implementeren volgt in de loop van 2019. Dit najaar start hierover eerst een internetconsultatie.

Lees ook Aangenomen Mandatory Disclosure nu al pijndossier voor belastingadviespraktijk.

Bron: Fiscaal+

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

0

Gerelateerde artikelen