Klanten van Rabobank hoeven vanaf maandag geen rente meer aan de bank te betalen als ze een tegoed hebben van meer dan 100.000 euro. Die beslissing van de bank hangt samen met het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente met 0,5 procentpunt te verhogen naar nul. Daardoor zijn banken niet langer geld kwijt als ze tegoeden bij de centrale bank stallen.

Bij ABN AMRO zijn klanten met dergelijke spaartegoeden vanaf augustus wel voordeliger uit, maar nog niet helemaal van de negatieve rente af. De rente daar gaat van min 0,5 naar min 0,25 procent. In oktober volgt dan de stap naar nul. Dan volgen ook andere grootbanken als ING en de Volksbank, maar ook bijvoorbeeld bunq.

Tijdens de acht jaar dat de ECB een negatieve rente rekende, brachten de Nederlandse banken geleidelijk aan hun rente omlaag. Uiteindelijk kozen ze allemaal voor een negatieve rente die alleen gold voor tegoeden boven een ton.

Daaronder daalde de rente ook, maar die werd doorgaans op 0,01 procent vastgesteld. De grootbanken hebben nog niet aangegeven of ze van plan zijn die rente ook te gaan verhogen. Mogelijk gebeurt dat na een verdere renteverhoging van de ECB. Die wordt in september verwacht, als de beleidsmakers van de centrale bank opnieuw bijeenkomen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht, Financiële administratie

  416
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
MUST READ, COLUMNS