Rechtbank Oost-Brabant heeft een 49-jarige man veroordeeld tot vier maanden onvoorwaardelijk gevangenisstraf voor het feitelijk leidinggeven aan een besloten vennootschap en vanuit die positie het opzettelijk doen van onjuiste aangifte omzetbelasting in 2018. Het OM had negen maanden onvoorwaardelijk geëist.

De Belastingdienst kwam de verdachte, die inmiddels in Engeland woont, op het spoor na boekonderzoeken over 2016 en 2017. De omzetgegevens klopten niet en dit leidde tot een naheffingsaanslag en een boete. Een boekonderzoek over 2018 volgde en naar aanleiding van de uitkomsten, waaruit wederom bleek dat de aangifte niet klopte, is besloten een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Wat door de rechtbank is vastgesteld is dat over het eerste en tweede kwartaal van 2018 onjuiste aangiften omzetbelasting zijn ingediend en over het derde en vierde kwartaal van 2018 helemaal geen aangifte omzetbelasting is ingediend. Met een benadeling van de Belastingdienst van € 190.069 vindt de rechter vier maanden cel passend.

Bron: OM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

77

Gerelateerde artikelen