Een Nederlandse vleestaks maakt een grote groep hoogwaardige voedingsmiddelen voor grote groepen consumenten minder bereikbaar.
Dat stelt de COV, de Centrale Organisatie voor de Vleessector. De COV reageert hiermee op een discussie naar aanleiding van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over eetgewoonten. Het RIVM pleit voor een hogere belasting op vlees.
 
De COV vindt dat een vleestaks leidt tot hogere maatschappelijke kosten rond de volksgezondheid. Algemeen Secretaris Richard van der Kruijk van de COV wijst er op, dat het middel van een vleestaks ook het andere doel, de verdere verduurzaming van de vleesproductie, eerder frustreert dan bevordert.
 
Een nationale belasting op vlees zou tot doel hebben: het (verder) verbeteren van de volksgezondheid, het bevorderen van een bewustere keuze voor ‘duurzame producten' en het stimuleren van een verdere verduurzaming van de productie. Die breed onderschreven doelen, zo stelt Van der Kruijk, ‘zijn niet geholpen met een eenzijdige Nederlandse en administratief onuitvoerbare belasting op vlees en zuivel, integendeel'.
 
 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

Dossiers: Agro

0

Gerelateerde artikelen