Naar aanleiding van de Panama Papers worden in de Verenigde Staten vier mensen vervolgd wegens belastingfraude. De openbaar aanklagers maakten dinsdag bekend dat drie van de vier verdachten zijn gearresteerd. De ander is nog voortvluchtig.

De vier werkten voor of hadden nauwe banden met het trustkantoor Mossack Fonseca. Ze worden onder meer vervolgd voor witwassen, goed voor een maximum celstraf van twintig jaar. Onder de verdachten zijn twee Duitsers. "De verdachten gingen heel ver om de Amerikaanse belastingwetten te omzeilen", zegt de Amerikaanse aanklager. "Opdat ze hun rijkdom en die van hun klanten konden veiligstellen."

Mossack Fonseca was het bedrijf dat centraal stond in het schandaal rond de Panama Papers, miljoenen documenten die in 2016 lekten. Daarin staan de namen van personen en bedrijven die hun geld via het bedrijf in een belastingparadijs stalden. Hoewel dat in de meeste gevallen niet illegaal is, leverde het wel een storm van verontwaardiging op. De juridische en zakelijk dienstverlener uit Panama werd begin dit jaar opgeheven.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

  267
Gerelateerde artikelen