De bonus van 1000 euro netto voor zorgmedewerkers heeft toch geen gevolgen voor hun recht op zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. De zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn schreven eerder nog aan de Tweede Kamer dat het technisch niet mogelijk zou zijn rekening te houden met een eventueel effect van extra inkomsten op toeslagen.

Die boodschap wekte woede bij de oppositie. PvdA-leider Lodewijk Asscher zou het "natuurlijk niet uit te leggen" vinden als mensen door zo'n welverdiende bonus hun toeslagen verliezen. "Een bonus moet ook echt een bonus zijn." SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen noemde het "onbestaanbaar".

Eerder deze week werd al duidelijk dat de Belastingdienst geen uitzondering kan maken voor zorgmedewerkers die dit jaar door overwerk meer verdienen dan zij vooraf hebben opgegeven. Dat kan ertoe leiden dat zij recht hebben op minder toeslag dan zij nu ontvangen en dus achteraf geld terug moeten betalen.

De oppositiepartijen willen dat het kabinet zorgmedewerkers daar alsnog voor compenseert. Ook de VVD wil dat het kabinet in actie komt om deze "hele pijnlijke consequentie die niet wenselijk is" te voorkomen. Maar Kamerlid Hayke Veldman van de grootste regeringspartij begrijpt wel dat een oplossing niet zomaar is gevonden.

De fiscus kan namelijk niet zien of iemand in bijvoorbeeld de gezondheidszorg werkt, en of eventueel extra inkomen afkomstig is uit regulier werk of overwerk, meldde verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen eerder. Dat betekent dat een eventuele compensatie voor iedereen zou moeten gelden die in 2020 meer is gaan verdienen.

Bron: Ministerie van VWS

Dossiers: Corona

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

  408
Gerelateerde artikelen