Een werkgever die de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) in 2019 heeft overschreden, is eindheffing verschuldigd. Deze moet uiterlijk in de aangifte loonheffingen over het eerste tijdvak van 2020 worden aangegeven. Dat laat Forum Salaris van de Belastingdienst weten. De verlenging van de uiterste aangiftetermijn is nog niet van toepassing. Deze geldt pas voor de aangifte eindheffing WKR over 2020.

De werkgever moet uiterlijk aan het eind van het jaar toetsen of hij met het totaal aan aangewezen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen boven de vrije ruimte uitkomt. Deze is in 2019 maximaal 1,2% van het totale fiscale loon. Bij overschrijding is de werkgever 80% eindheffing verschuldigd over het bedrag waarmee de vrije ruimte is overschreden. Deze eindheffing moet hij uiterlijk aangeven in de aangifte loonheffingen over het eerste tijdvak van 2020. De eindheffing mag ook eerder worden aangegeven, bijvoorbeeld per aangiftetijdvak.

Verlenging uiterste aangiftetermijn

De per 1 januari 2020 ingevoerde verlenging van de uiterste aangiftetermijn met een extra tijdvak is nog niet van toepassing voor de aangifte eindheffing WKR 2019. Deze verlenging geldt pas voor de aangifte van de eindheffing over 2020. De verschuldigde eindheffing WKR mag dan uiterlijk worden aangegeven in het tweede tijdvak van 2021.

Met ingang van 2020 is met een tweeschijvenstelsel ook de vrije ruimte van de WKR vergroot. Tot en met een loonsom van € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 1,7%. Over het restant van die loonsom bedraagt de vrije ruimte 1,2%.

Lees ook het thema De werkkostenregeling: gerichte vrijstellingen en eindheffingen.

Bron: Belastingdienst/Forum Salaris

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

63

Gerelateerde artikelen