Arnaud Booij ergert zich dood aan de inefficiëntie waarop de "DBA-discussie" loopt.

Linkse partijen willen dat zzp'ers weer in dienst komen, rechtse partijen willen dat niet. De fiscale discussie loopt over de civiele grenslijn: wel of geen dienstbetrekking. Het onderwerp zou een stuk minder complex worden als het fiscale risico van onjuiste kwalificatie niet meer bij de werkgever komt te liggen.

Ik stel het volgende voor: in twijfelgevallen (door partijen te bepalen) wordt voor de loonheffing aangenomen dat er sprake is van een fictieve dienstbetrekking. De opdrachtgever houdt loonheffing in. De zzp'er heeft echter de mogelijkheid om in zijn aangifte IB het standpunt in te nemen dat hij ondernemer is, en mag de ingehouden belasting verrekenen met zijn inkomstenbelasting (en kan dus zelfs belasting terugkrijgen). Voor de dga-zzp'er, geldt hetzelfde, met dien verstande dat de ingehouden loonheffing verrekend kan worden met de loonheffing die de bv inhoudt op de loonbetaling aan de dga.

Arbeidsrechtelijk zou moeten gelden dat indien de zzp'er zelf in zijn aangifte IB de keuze maakt voor het ondernemerschap, hij zich niet meer op het standpunt zou moeten kunnen stellen dat hij in dienstbetrekking is bij de opdrachtgever. Hij verspeelt zijn arbeidsrechtelijke bescherming. Indien de belastingdienst achteraf met succes kan stellen dat de zzp'er feitelijk wel in dienstbetrekking was, kan er alleen bij de zzp'er worden nagevorderd. Hij zal dan opnieuw met zijn opdrachtgever moeten onderhandelen over een contract.
 
Resultaat: geen fiscaal risico meer bij de opdrachtgever en bij de belastingdienst, en ook risico op arbeidsrechtelijke dienstbetrekking is verkleind. De zzp'er die echt vindt dat hij ondernemer is, kan dat recht claimen en krijgt belasting terug. Staat vast dat hij ondernemer is, dan is het geen twijfelgeval meer. Als de opdrachtgever de zzp'er behandelt als een ondernemer (geen fictieve dienstbetrekking), dan loopt hij het risico. Als de zzp'er arbeidsrechtelijke bescherming wil, moet hij zelf gaan voor de arbeidsovereenkomst. Dan blijft het risico voor de premieheffing over, maar als bovenstaande werkzaam is, is ook daar vast een oplossing voor te vinden!

Informatiesoort: Fiscale ergernissen

Rubriek: Loonbelasting

21

Gerelateerde artikelen