Prof. dr. J.P. Boer - Voorwoord – 50 jaar Belastingrecht in Leiden: een terugblik
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. O.I.M. Ydema en prof. dr. H. Vording - De fiscale geschiedenis van de afgelopen 50 jaar: naar een thematische analyse
De geschiedenis van de fiscaliteit vanaf de tweede helft van de 20e eeuw moet nog worden geschreven. De auteurs ondernemen geen poging daartoe in twee pagina's, wel stellen zij een thematische benadering voor langs de lijnen verfijning/vereenvoudiging en instrumentalisme/cliëntelisme.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. J.W. van den Berge en prof. mr. dr. J.L.M. Gribnau - De lange schaduw van Hofstra: 50 jaar theorie van het belastingrecht in Leiden
Bijna 50 jaar geleden hield Hofstra zijn inaugurele rede in verband met de aanvaarding van zijn benoeming tot hoogleraar in het belastingrecht aan de rijksuniversiteit te Leiden. De rede had als titel: "Plaats en taak van de belastingwetenschap." In deze bijdrage wordt beschreven in hoeverre hij hiermee een agenda voor de beoefening van de belastingwetenschap te Leiden opstelde.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Prof. mr. R.H. Happé en prof. dr. A.O. Lubbers - 50 jaar formeel belastingrecht
Tegenwoordig is een belangrijk deel van de colleges formeel belastingrecht gewijd aan de rol van rechtsbeginselen in het belastingrecht. Deze beginselen spelen een belangrijke rol in het kader van de rechtsbescherming van de burger tegen de belastingheffende overheid. Auteurs besteden om die reden aandacht aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en aan de toetsing van de belastingwet aan verdragen.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Prof. dr. J.P. Boer en prof. mr. J.F.M. Giele - 50 jaar inkomstenbelasting en de actualiteit van het fiscale verleden
In deze bijdrage worden de ontwikkelingen in de inkomstenbelastingwetgeving van de laatste 50 jaar van enige afstand beschouwd. Hieruit volgt dat het inkomensbegrip de afgelopen halve eeuw een 'omgekeerde ontwikkeling' heeft doorgemaakt. De Wet IB 2001 heeft, als opvolger van de Wet IB 1964, een duidelijke stap achterwaarts betekend ten aanzien van de ontwikkeling van het inkomensbegrip. De kenmerkende relatie met het draagkrachtbeginsel heeft de huidige inkomstenbelasting inmiddels goeddeels verloren.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Prof. dr. P. Kavelaars en mr. J.W. de Tombe - Enkele maatschappelijk relevante ontwikkelingen binnen de loonheffingen
Binnen de loonheffingen hebben de afgelopen 50 jaar vele ingrijpende veranderingen plaatsgevonden. De auteurs behandelen drie aansprekende voorbeelden. Allereerst wordt stilgestaan bij het loonbegrip. Daarna worden opmerkelijke nationale en internationale ontwikkelingen binnen de premieheffing sociale verzekeringen besproken. De auteurs sluiten af met het fenomeen ‘eindheffing', een relatief nieuwe maar bekritiseerde vorm van fiscaal instrumentalisme binnen de loonheffingen
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Prof. mr. R.J. de Vries en prof. dr. R.P.C.W.M. Brandsma - 50 jaar vennootschapsbelasting: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald?
Door de toenemende complexiteit van de vennootschapsbelasting is de structuur van de Wet VPB 1969 stevig ondermijnd of misschien zelfs wel feitelijk verloren gegaan. Na een inventarisatie van de diverse oorzaken die ten grondslag hebben gelegen aan enkele in het oog springende wetswijzigingen in de vennootschapsbelasting, maken de auteurs duidelijk niet optimistisch te zijn over de kansen op een fundamentele herbezinning van de vennootschapsbelasting(wetgeving). Niettemin wordt een oproep gedaan om met een groep praktijkfiscalisten en wetenschappers een nieuwe wet op de vennootschapsbelasting (2016?) te concipiëren waarin minder plaats wordt ingeruimd voor gedetailleerde (reparatie)bepalingen.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. B.E.A. Butzelaar en mr. dr. M.E. van Hilten - Chatten over 50 jaar BTW-ontwikkelingen
Auteurs hebben een e-mailwisseling over 50 jaar omzetbelasting.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. drs. B.B.A. de Kroon LL.M en S. Helmer BA - Successiewet 1956 verleden, heden en toekomst. Interview met Frans Sonneveldt
Deze bijdrage heeft als thema de schenk- en erfbelasting. Prof. dr. F. Sonneveldt wordt door twee (oud-)studentes geïnterviewd en gevraagd naar zijn visie op estate planning in Nederland. Aan bod komen onder meer een aantal persoonlijke bespiegelingen van prof. Sonneveldt over estate planning in Nederland, zijn lievelingsarresten uit de laatste 50 jaar en de toenemende aandacht voor thema's van gelijkheid en rechtvaardigheid, zoals deze onder meer in de Bor-uitspraken aan de orde zijn gesteld. Tot slot werpt de geïnterviewde een blik op de toekomst; estate planning over 50 jaar.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Prof. mr. T. Bender en prof. mr. C. van Raad - 50 jaar Internationaal belastingrecht in Nederland
In deze bijdrage ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de opleiding belastingrecht aan de Universiteit Leiden blikken de auteurs terug op 50 jaar Internationaal belastingrecht (IBR) in Nederland. Daarbij besteden zij aandacht aan de positie die het IBR inneemt in het werk- en studiegebied van academisch gevormde fiscalisten in Nederland, de maatschappelijke aandacht voor het IBR, fiscaalinhoudelijke ontwikkelingen en enkele andere ontwikkelingen rondom belastingverdragen. Zij sluiten af met de constatering dat de ontwikkelingen rondom belastingheffing in overschrijdende situaties momenteel maatschappelijk relevanter zijn dan ooit, en dat er voor in het IBR geïnteresseerde fiscalisten interessante tijden zijn aangebroken.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Prof. mr. S.C.W. Douma en prof. mr. F.A. Engelen - De stormachtige ontwikkeling van het Europese belastingrecht na ‘Avoir fiscal'
In deze bijdrage worden enkele belangrijke ontwikkelingen in het Europese belastingrecht besproken sedert het arrest in de zaak 'Avoir fiscal'. In het bijzonder wordt ingegaan op de verdragsvrijheden, algemene beginselen van Unierecht en het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie, harmonisatiemaatregelen, schadelijke belastingconcurrentie en fiscale staatssteun. Geconcludeerd wordt dat het Europese belastingrecht in de afgelopen kleine 30 jaar een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Belastingadviseurs, bedrijfsfiscalisten, beleidsmakers en rechters kunnen hun vak niet meer uitoefenen zonder een grondige kennis ervan.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Goed vertegenwoordigd?
Eind vorig jaar heeft de Staatssecretaris van Financiën een nieuw besluit gepubliceerd over de fiscaal vertegenwoordiger in de BTW. Hierdoor kan het onderwerp weer op hernieuwde belangstelling rekenen. Het is binnen de EU opvallend te noemen dat bepaalde regelingen, zoals de verlegging bij invoer en de toepassing van het nultarief in een accijnsgoederenplaats of BTW-entrepot, alleen van toepassing zijn voor buitenlandse ondernemers indien zij een fiscaal vertegenwoordiger aanstellen, terwijl Nederlandse ondernemers zonder fiscaal vertegenwoordiger gebruik kunnen maken van deze regelingen. Dit is voor mr. J.J.A.M. Korving en mevr. mr. dr. M.M.W.D. Merkx aanleiding geweest om te onderzoeken of het onderscheid dat Nederland maakt tussen in andere lidstaten gevestigde ondernemers en in Nederland gevestigde ondernemers geoorloofd is. Bij de beantwoording van deze vragen blijken ook algemene rechtsbeginselen en met name het evenredigheidsbeginsel een belangrijke rol te spelen.
Commissionair bij fictie, bij fictie dienstverrichter
Met ingang van 1 januari 2015 vindt een belangrijke wijziging plaats in de BTW voor telecommunicatie-, omroep- en langs elektronische weg verrichte diensten. Deze diensten zijn dan altijd belast in het land waar de afnemer woont of is gevestigd. Met de regeling die bekend staat als de commissionairsfictie uit art. 9bis BTW-uitvoeringsverordening, wordt beoogd te regelen wie in de verhouding tot de eindafnemer de dienstverrichter is. Het is een gecompliceerde regeling waarbij zowel vanuit praktisch oogpunt als vanuit het leerstuk van de commissionair kritische kanttekeningen kunnen worden geplaatst. Dit gebeurt dan ook in dit artikel door mevr. mr. dr. M.M.W.D. Merkx.