Op donderdag 26 februari verschijnt nummer 7086. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. P. Kavelaars -Fiscaal milieu-instrumentalisme: liever niet
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Drs. H.A. Bergman en mr. F.R. Herreveld - "We willen werkbare beslissingen nemen in zaken waar veel mensen op een verlossend woord wachten"

Interview met Maarten Feteris, de eerste fiscalist als president van de Hoge Raad.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

E. Sparidis MSc - De rechtsbetrekking in de BTW
De rechtsbetrekking vormt de hoeksteen van de BTW. De rechtsbetrekking bepaalt de wijze waarop de BTW over leveringen van goederen en diensten wordt geheven. In de BTW worden de feiten echter ook vastgesteld op basis van het beginsel van de economische realiteit. Bij misbruik van recht worden de onder de rechtsbetrekking beoogde gevolgen zelfs onthouden. In dit artikel worden de relevante aspecten van de rechtsbetrekking en haar gevolgen besproken.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mr. A.M. Vroom LLM - Bijzondere regimes onder het verdrag met Malta

Dit artikel gaat in op de vraag of de Maltese "flat-rate foreign tax credit" en de "belastingteruggaafregeling" gezien kunnen worden als gelijksoortig aan het "Malta International Business Activities"-regime, en daardoor een bijzondere regeling vormen voor de toepassing van het belastingverdrag tussen Nederland en Malta. Wanneer er sprake is van zon bijzondere regeling kan geen beroep worden gedaan op toepassing van het belastingverdrag met Malta. Daarbij wordt ook gekeken naar het huidige Maltese belastingsysteem.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Ingezonden bericht VHMF, met naschrift van mr. M.P.A. Spanjers
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Pandrechtperikelen in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

Verpanding van aandelen op naam komt in de (bancaire) praktijk veel voor. Daarbij is gebruikelijk dat het stemrecht op de verpande aandelen – meestal onder de opschortende voorwaarde van een tekortkoming in de nakoming van een verplichting uit de financieringsdocumentatie – toekomt aan de pandhouder. De vraag naar de mogelijke fiscale gevolgen van de vestiging van een dergelijk pandrecht is het onderwerp van onderstaand artikel besproken door R.R. Boltjes. Met name met de verpanding van gecertificeerde aandelen kan een probleem ontstaan.

Welstand als maatstaf van belasting: de woning in de achteruitkijkspiegel van het fiscale recht

Ons land kende in de 18de eeuw een belasting op wonen. In die periode achtte men het belasten van arbeid ongewenst. De argumenten waren vergelijkbaar met de argumenten in hedendaagse voorstellen voor fiscale hervormingen. Tegelijkertijd werd het draagkrachtbeginsel – in ruwe vorm – voorop gesteld, evenals tegenwoordig. Als logische alternatief voor de inkomstenbelasting werd in de 18de en 19de eeuw het belasten van bestedingen gepropageerd, zoals hedendaagse commissies voor belastinghervormingen een zwaarder accent op bestedingen bepleiten ter financiering van lastenverlichting op arbeid en risico-investeringen. De woning achtte men indertijd een voor de hand liggend belastingobject. Rijk is immers, die rijk leeft, en rijke bestedingen aan woongenot zijn indicatoren van individuele welvaart en draagkracht. Dr. Mr. O.I.M. Ydema rakelt discussies uit de fiscale historie op en bekijkt of daarin handvatten zijn te vinden voor een herleving van de belasting op wonen in de 21ste eeuw, waartegenover dan de druk van de inkomstenbelasting kan worden verlaagd. Parallellen voor een zodanige woonbelasting in de Verenigde Staten wijzen erop, dat een substantiële woonbelasting ook in een moderne belastingmix past.

Aflevering: 2015, 7086 (26 februari 2015)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

1