Prof. dr. S. Cnossen - Een negende denkrichting voor staatssecretaris Wiebes
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. G.C. van der Burgt - Fiscaal gefacilieerde zuivere splitsing en juridische fusie en de opwaarderingsreserve van de verdwijnende rechtspersoon
Op 27 januari 2015 heeft de Staatssecretaris van Financiën nieuwe beleidsbesluiten uitgevaardigd inzake de zuivere splitsing en juridische fusie in de vennootschapsbelasting. Met deze besluiten is (meer) duidelijkheid gecreëerd over de samenloop van een fiscaal gefacilieerde zuivere splitsing en juridische fusie en een door de splitser respectievelijk verdwijner gevormde opwaarderingsreserve in de zin van art. 13ba Wet VPB 1969. In deze bijdrage analyseert en toetst de auteur de wijze waarop deze interactie is vormgegeven, vergelijkt hij deze benadering met de gevolgen van een fiscaal niet-gefacilieerde ("ruisende") zuivere splitsing en juridische fusie, en doet hij concrete aanbevelingen voor de wetgever en/of besluitgever.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. G. van der Poel en mr. drs. A.J. Secker - FATCA: de implementatie in Nederland
De extraterritoriale werking van de Amerikaanse Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) heeft ertoe geleid dat veel landen, waaronder Nederland, een zogenoemde intergouvernementele overeenkomst (IGA) hebben gesloten met de VS. In deze bijdrage gaan de auteurs nader in op de werking van de IGA en de gevolgen van de implementatie van de IGA in Nederlandse wetgeving voor Nederlandse partijen. Met name wordt nader ingegaan op de vraag wanneer een entiteit als "financiële instelling" wordt aangemerkt, aangezien deze kwalificatie veel gevolgen kan hebben. Daarnaast wordt kort ingegaan op een andere belangrijke ontwikkeling op het gebied van internationale gegevensuitwisseling, de Common Reporting Standard.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Een nieuwe regeling voor valutaresultaten bij buitenlandse ondernemingen
Voor internationaal opererende ondernemingen zijn (de fiscale aspecten van) valutaresultaten van groot belang. Een van die aspecten betreft de behandeling van valutaresultaten bij winst uit buitenlandse ondernemingen. Valuta(vertaal)resultaten zijn in dat kader belastbaar. Vanuit vestigingsplaatsoogpunt is die behandeling aan heroverweging toe. Ook is er een verschil met de regeling van de deelnemingsvrijstelling te onderkennen, hetgeen niet bijdraagt aan een neutraal belastingstelsel.
Mevr. L. Koot LL.M en prof. dr. Q.W.J.C.H. Kok onderzoeken – mede in het licht van het EU-recht – hoe een nieuwe regeling voor valutaresultaten bij buitenlandse ondernemingen er uit zou kunnen zien en komen met een voorstel voor een nieuwe regeling.