Op donderdag 11 februari verschijnt nummer 7369. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
E.B.L. Goemans MSc en prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis - Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)
In deze bijdrage onderzoeken de auteurs de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) die onderdeel uitmaakt van het in december 2020 aangenomen Belastingplan 2021. Voor een specifieke bijdrage omtrent de BIK in relatie tot investeringen in het buitenland, de notificatie van de regeling bij de Europese Commissie en het al dan niet strijdig zijn met Unierechtelijke aspecten verwijzen de auteurs naar de bijdrage van Mr. dr. E. Nijkeuter en drs. L. Brilman in WFR 2021/29.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. dr. E. Nijkeuter en drs. L. Brilman - De BIK-regeling Europeesrechtelijk getoetst
Per 1 januari 2021 is de BIK-regeling in werking getreden. De initieel voorgestelde aansluiting bij de fiscale eenheid is (vooralsnog) uit de regeling gehaald. De achtergrond van deze ‘chirurgische oplossing’ is gelegen in Europeesrechtelijke bezwaren en de vrees voor ‘weglek’ naar het buitenland. In dit artikel bespreken de auteurs de BIK-regeling in het algemeen en onderzoeken zij de houdbaarheid van de regeling vanuit Europeesrechtelijk perspectief. Hierbij wordt tevens ingegaan op de staatssteun notificatieprocedure die door de Staatssecretaris van Financiën is geïnitieerd. Aangezien deze staatssteunprocedure niet bedoeld is om zekerheid te verkrijgen over (vermeende) strijdigheid met de vrijheid van vestiging, lijkt er eerder sprake te zijn van een medische misser dan van een chirurgische oplossing.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
M. el Allouchi Msc. en mr. I. Benali - De Mandatory Disclosure Richtlijn en duidelijkheid: nog steeds een schril contrast (deel 1)
Op 25 mei 2018 is de Mandatory Disclosure Richtlijn aangenomen. Hoewel wat verduidelijking is gegeven in de parlementaire toelichting bij de Nederlandse implementatiewet en de langverwachte Leidraad meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies op 24 juni 2020 is gepubliceerd, ontbreekt het nog vaak aan duidelijke en concrete richtsnoeren. In twee delen bespreken de auteurs een aantal belangrijke en in de praktijk vaak voorkomende onderwerpen en wezenskenmerken van de MDR. De vragen die deze onderwerpen en wezenskenmerken oproepen worden uitgelicht en beantwoord op basis van de richtsnoeren die er wel zijn. Zodoende trachten de auteurs de praktijk van meer houvast te voorzien. Omdat het uiteindelijk aan de staatssecretaris is om hierin te voorzien, roepen de auteurs de staatssecretaris op meer duidelijkheid te verschaffen door middel van een herziene versie van de Leidraad.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. B.F.M. de Koning - Klachtbehandeling in belastingzaken
Verslag van het symposium ‘Klachtbehandeling in belastingzaken’, georganiseerd door de Vereniging voor Fiscale Mediation, gehouden op 17 december 2020.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. L.J.A. Pieterse - Boekbespreking
Een bespreking van ‘Het Hof van Cassatie als lichtbaken van het Belgische rechtsbestel. Doelmatige en doeltreffende rechtsvorming door de cassatierechter’ van Matthias Van Der Haegen. Verschenen bij Intersentia 2020, 560 p.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Overgangsregelingen in het internationale belastingrecht
In deze bijdrage besteedt mr. B.J.M. Hulsebosch aandacht aan overgangsregelingen in het internationale belastingrecht en in het bijzonder ten aanzien van art. 4 MLI. In dat kader onderzoekt de auteur een tweetal beginselen die daarbij een rol spelen. Ook wordt voorgesteld dat in het fiscaal verdragsbeleid een afzonderlijke paragraaf over overgangsregelingen wordt opgenomen.
Het conceptwetsvoorstel Wet toekomst pensioenen
Op 5 juni 2019 hebben kabinet, werknemers- en werkgeversorganisaties een principeakkoord bereikt over de vernieuwing van het pensioenstelsel. De reden voor aanpassing van het pensioenstelsel is de stijgende levensverwachting, de toenemende arbeidsmobiliteit en de gevoeligheid van het huidige systeem voor schokken op financiële markten (rente, inflatie, rendementen). Het Pensioenakkoord leid tot een fundamentele wijziging van ons pensioenstelsel, waarbij feitelijk afscheid wordt genomen van de uitkeringsregelingen die nu centraal staan in de meeste pensioenregelingen en over wordt gegaan naar verschillende vormen van een premieregeling. Op 16 december 2020 is een internetconsultatie gestart in het kader van de Wet toekomst pensioenen. Tot 12 februari 2021 kon hierop commentaar worden geleverd. In deze bijdrage schetsen mr. dr. G.M.C.M. Staats en mr. dr B. Starink allereerst een kort historisch perspectief. Vervolgens bespreken zij de vier nieuwe pensioencontracten die nog mogelijk zijn in de toekomst. Het nieuwe fiscale kader komt daarna aan de orde. Voorts gaan de auteurs in op het invaren van bestaande pensioenrechten in het nieuwe pensioenstelsel. Daarna behandelen ze het voorstel tot uniformering van het nabestaandenpensioen en gaan ze in op het voorstel voor het pensioen van de zelfstandig ondernemer. De auteurs ronden af met enkele conclusies.
Producten: WFR-signaleringen