Rechtbank Gelderland oordeelt dat door de heer X niet aannemelijk is gemaakt dat op de momenten dat de btw-aangiften werden gedaan nog sprake was van een voornemen om de appartementen belast te gaan verkopen. Het staat de inspecteur vrij om een verzuimboete in plaats van een vergrijpboete op te leggen.
De heer X exploiteert een aantal herenkledingwinkels. In 2014 koopt X een monumentaal pand, zodat op de begane grond een nieuwe kledingwinkel zou kunnen komen. Op de bovenverdiepingen zijn koop-appartementen gepland, waarvan X één zelf zou gaan bewonen. Uiteindelijk zijn er vijf huur-appartementen gerealiseerd. Medio 2016 start de inspecteur een boekenonderzoek in verband met de btw-aangiften van X. In de aangiften is alle btw van de verbouwingskosten als voorbelasting afgetrokken. Er volgt daarom een naheffing. In geschil is slechts of 10% verzuimboete van € 4.704 terecht is. Volgens X had de inspecteur een vergrijpboete moeten opleggen. De fout van zijn gemachtigde had dan niet aan hem kunnen worden toegerekend.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat door X niet aannemelijk is gemaakt dat op de momenten dat de btw-aangiften werden gedaan nog sprake was van een voornemen om de appartementen belast te gaan verkopen. Het staat de inspecteur vrij om een verzuimboete op te leggen. X heeft bovendien geen pleitbaar standpunt, omdat de naheffing niet is gebaseerd op het niet aangeven van herzienings-btw, maar omdat ten onrechte vooraftrek is geclaimd. De stellingen van X over de mogelijke strijd met art. 15 lid 4 Wet OB 1968 met het EU-recht hebben slechts betrekking op de herzienings-btw. Er is geen sprake van afwezigheid van alle schuld (avas) bij X. Hij is een ervaren btw-ondernemer, die goed op de hoogte was van de btw-aspecten van de verbouwing. Het maakt niet uit dat de intentie bestond om de teveel terug ontvangen btw later als herzienings-btw weer aan te geven. De 10% boete is passend en geboden. Het beroep van X is ongegrond.
Lees ook het thema Verzuim- en vergrijpboetes: Een kwestie van verschil
Wetsartikelen:
Wet op de omzetbelasting 1968 15
Algemene wet inzake rijksbelastingen 20
Algemene wet inzake rijksbelastingen 67c
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting, Omzetbelasting, Belastingrecht algemeen
Instantie: Rechtbank Gelderland
Editie: 25 augustus