Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat willens en wetens stelselmatig te weinig btw is betaald en dat dit is te wijten aan voorwaardelijke opzet. Art. 10a AWR is echter pas op 1 januari 2012 in werking is getreden, zodat sprake is van grove schuld.

Belanghebbende, B bv c.s., is een fiscale eenheid voor de btw, die een aannemings- en installatiebedrijf exploiteert. De heer A is enig aandeelhouder van B bv en doet de dagelijkse administratie. Een administratiekantoor verwerkt deze gegevens in een boekhoudprogramma en geeft door aan A welke btw-suppleties nodig zijn. Aangezien A dit jarenlang heeft nagelaten, is er eind 2011 een hoge btw-schuld. In geschil is de btw-naheffingsaanslag over 2009 tot en met 2011 van € 108.056, alsmede de vergrijpboete van € 50.000.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat willens en wetens stelselmatig te weinig btw is betaald en dat dit is te wijten aan voorwaardelijke opzet. B bv is namelijk verplicht "alsnog bij wijze van suppletie de juiste en volledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen te verstrekken" als in de afgelopen vijf kalenderjaren te weinig belasting is betaald (art. 10a AWR juncto art. 15 lid 1 Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968). B bv beroept zich echter met succes op het feit dat art. 10a AWR pas op 1 januari 2012 in werking is getreden. Voor zover de boete op deze grondslag is gebaseerd, is dat ten onrechte. De boete wordt daarom verminderd tot € 25.000 (grove schuld). Vanwege het overschrijden van de redelijke termijn wordt de boete met 15% gematigd tot € 21.250 en krijgt B bv een immateriële schadevergoeding van € 1.500. Het beroep van B bv is niet-ontvankelijk voor zover het is gericht tegen de naheffing. Het bezwaar van B bv was namelijk uitsluitend gericht tegen de boete.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 6

Wijzigingsregeling Uitvoeringsregeling accijns (overgangsmaatregel wijziging heffing omzetbelasting op tabaksproducten) 15

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67f

Algemene wet inzake rijksbelastingen 10a

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Omzetbelasting

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Editie: 9 april

11

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen