Rechtbank Gelderland verklaart de beroepen van KB-Lux’er, X, tegen aanslagen ib/pvv, vergrijpboetes en de informatiebeschikking 2012 ongegrond.

In het kader van het Rekeningenproject blijkt dat X beschikte over een verzwegen bankrekening bij de KB-Lux. X heeft daarvan, in zijn aangiften ib/pvv 2007 tot en met 2010, geen inkomens- en vermogensbestanddelen opgenomen. Gevolg zijn de in geschil zijnde aanslagen ib/pvv over die jaren met vergrijpboetes. Ook is de informatiebeschikking over het jaar 2012 in geschil. X komt in beroep en ontkent dat hij ooit rekeninghouder is geweest bij de KB-Lux.

Volgens Rechtbank Gelderland blijkt uit de gegevens die de KB Lux aan de inspecteur heeft verstrekt dat X, van het jaar 1992 tot april 2005, houder was van de verzwegen bankrekening. Daarvan is in het jaar 2005 € 366.841 opgenomen. De rechtbank gaat er van uit dat dit bedrag ook in de jaren 2007 tot en met 2010 tot X’ vermogen behoorde. X heeft niet gesteld dat hij dit vermogen (deels) niet meer bezit. Volgens de rechtbank zijn de schattingen van de inspecteur redelijk. Ook de informatiebeschikking is terecht genomen. De inspecteur mocht in redelijkheid vragen waar het op de KBL-rekening gestalde vermogen in het jaar 2012 is aangehouden. De vergrijpboetes zijn passend en geboden. Rekening is gehouden met de listige wijze waarop X opzettelijk het vermogen buiten het zicht van de fiscus heeft gehouden, maar ook met overschrijdingen van de redelijke termijn. De beroepen zijn ongegrond.

Lees ook het thema Informatiebeschikking: stand van zaken

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 6

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67d

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a

Algemene wet inzake rijksbelastingen 49

Algemene wet inzake rijksbelastingen 47

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 7 mei

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen