Het kabinet wil de premie Algemeen Werkloosheidsfonds (Awf) per 1 augustus 2021 verlagen om tegemoet te komen aan het niet doorgaan van de baangerelateerde investeringskorting (BIK). Een belangrijk verschil van de Awf-premie ten opzichte van overige sociale premies is dat deze niet betaald wordt door overheidswerkgevers. Het voordeel van de premieverlaging slaat dus in grotere mate neer bij bedrijven. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer.

Een structurele verlaging van de werkgeverslasten werkt volgens het CPB met enige vertraging via loononderhandelingen door in de contractlonen. Dit leidt tot een toename van het arbeidsaanbod. De effecten van een tijdelijke verlaging van werkgeverslasten zijn volgens het CPB minder goed te schatten. Volgens het kabinet draagt de verlaging bij aan het verbeteren van de liquiditeit en solvabiliteit van bedrijven.

De staatssecretaris geeft ook aan wat de belemmeringen zijn die in de weg staan aan het (tijdelijk) vergroten van het verschil van 5 procentpunt tussen de hoge en de lage Awf-premie. De motie die hierom vroeg is ontraden. Een dergelijke aanpassing is complex voor de uitvoeringsinstanties, de softwareontwikkelaars en de werkgevers.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Premieheffing

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 29 juni

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen