De Staatssecretaris van Financiën beantwoordt vragen van de Tweede Kamer over de Fiscale sleuteltabel 2018 en de Parameterbrief Belastingdienst 2017.

De Staatssecretaris van Financiën heeft geantwoord op vragen van de Tweede Kamer over de Fiscale sleuteltabel 2018 en de Parameterbrief Belastingdienst 2017.

De sleuteltabel geeft een overzicht van de budgettaire effecten van wijzigingen in bestaande belastingparameters. De sleuteltabel is niet bedoeld voor het berekenen van de budgettaire effecten van een structuurwijziging, zoals bijvoorbeeld de introductie van een geleidelijke afbouw van de ouderenkorting. De sleuteltabel heeft als doel om een handzaam overzicht te geven van de budgettaire effecten van wijzigingen in belastingtarieven of schijfgrenzen. De tabel heeft niet als doel om een overzicht te geven van de hoogte van belastingparameters zoals op- en afbouwpercentages van de heffingskortingen en mutaties hierin.

Er zitten verschillen tussen de sleuteltabel voor 2017 en die voor 2018. Volgens de staatssecretaris is een deel van die verschillen te verklaren uit het feit dat in de sleuteltabel 2018 voor het eerst rekening is gehouden met eerste-ordegedragseffecten. Op de vraag waarom de marginale opbrengst van het eigenwoningforfait voor woningen met een waarde tot € 1.050.000 lager is in de sleuteltabel 2018 dan in de sleuteltabel 2017 antwoordt hij dat de lagere budgettaire opbrengst voor het verhogen van het eigenwoningforfait voor woningen met een waarde tot € 1.050.000 komt door het meenemen van nieuwe gegevens in de raming. Het model waarmee de sleutel wordt berekend is nl. recent overgestapt op een nieuwere versie van het inkomenspanelonderzoek

Met betrekking tot parameters zegt hij onder meer dat parameters bestaande bedragen en percentages in de systemen van de Belastingdienst zijn waarvan de waarden zich eenvoudig laten aanpassen. Veruit de meeste bedragen en percentages waarmee de Belastingdienst werkt zijn parameters. De desbetreffende data en termijnen in de parameterbrief worden periodiek geactualiseerd, als gevolg van onder meer ontwikkelingen binnen het systeemlandschap en de beschikbaarheid en verdeling van capaciteit binnen de Belastingdienst. De parameterbrief 2017 was de eerste actualisatie van de oorspronkelijke parameterbrief 2016. Volgend voorjaar zal ten behoeve van de parlementaire behandeling van het Belastingplanpakket 2019 een nieuwe actualisatie naar de Tweede Kamer worden verstuurd.

[Nieuwsbron][Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 21 juni

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen