De Staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen hebben vragen beantwoord die vanuit de Tweede Kamer zijn gesteld over een aantal aan de Kamer gestuurde brieven. Het gaat onder andere om het Jaarplan 2021 Belastingdienst, Toeslagen en Douane (V-N 2020/62.4).

De bewindspersonen gaan onder andere in op de getroffen fiscale coronamaatregelen. Ook voor 2021 wordt in de gebruikelijkloonregeling uitgegaan van een lager loon bij een omzetdaling. Voor 2021 geldt een aangepaste referentieperiode en een omzetdrempel van 30%. Ook wordt voor 2021 het urencriterium versoepeld. In de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 worden ondernemers geacht ten minste 24 uren per week aan hun onderneming te hebben besteed.

De Belastingdienst wil samen met schuldeisers en schuldhulpverleners – als onderdeel van het time-out arrangement (TOA) – soepeler gaan kijken naar het gericht kwijtschelden van (belasting)schulden, voor als een terugbetalingsregeling niet voldoende is. Al ingediende saneringsverzoeken worden aanhouden als de ondernemer daarom vraagt. De Belastingdienst heeft activiteiten door veldtoetsers met direct contact op locatie vanaf maart 2020 grotendeels opgeschort.

Het kabinet onderzoekt – in samenspraak met maatschappelijke organisaties en sociale partners – de mogelijkheden van een aanvullende regeling, waarbinnen het voor de werkgever mogelijk wordt om onbelast ook andere thuiswerkkosten te vergoeden. Daarbij wordt ook gekeken naar de huidige regelingen voor reiskostenvergoedingen in den brede.

In de brief wordt eveneens ingegaan op vragen over de Tweede Voortgangsrapportage Belastingdienst 2020; het Rapport Handelingsperspectieven voor de fundamentele transformatie van de Belastingdienst; de Aanvullende duiding problemen Belastingdienst (V-N 2020/65.5); de Stand van zaken invordering en inningskosten en opbrengsten belastingsoorten (V-N 2020/63.20); en het ADR-rapport schenk- en erfbelasting en stand van zaken belastingrente voor de erfbelasting (V-N 2021/4.24.15).

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting, Invordering, Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 10 februari

9

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen