De Hoge Raad oordeelt dat het hof de PSP-rechten en de BCP-rechten terecht niet heeft aangemerkt als aandelenoptierechten. Het hof heeft hierbij terecht in overweging genomen dat een wezenlijk kenmerk van een aandelenoptie is dat de verkrijger ervan de keuze heeft de optie al dan niet uit te oefenen.

A treedt in 2010 als manager in dienst van X bv. Sinds 1 april 2011 is A werkzaam als bestuurder van B nv, de enige aandeelhouder van X bv. Aan A worden in de loop der jaren Performance Shares (PSP-rechten) en conversion shares (BCP-rechten) toegekend dan wel verkocht. De Performance Shares worden in de jaren 2014 en 2015 aan A geleverd. Ter zake van deze rechten realiseert A voordelen. In verband met de overname van de aandelen B nv door H nv wordt de dienstbetrekking van A per 1 juli 2015 beëindigd. Naar aanleiding van het vertrek van A, dient X bv een aangifte loonheffingen pseudo-eindheffing excessieve vertrekvergoedingen in. Hierbij wordt rekening gehouden met de PSP- en BCP-rechten die aan A zijn toegekend en uitbetaald. X bv is het hier niet mee eens. Volgens haar vormen de rechten namelijk aandelenoptierechten. Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de PSP-rechten en de BCP-rechten geen aandelenoptierechten zijn als bedoeld in art. 10a lid 6 Wet LB 1964. Het wezenlijke kenmerk van aandelenoptierechten bestaat namelijk uit een keuzerecht om het recht op levering van aandelen uit te oefenen en A had niet een dergelijk keuzerecht. X bv gaat in cassatie.

De Hoge Raad oordeelt dat het hof de PSP-rechten en de BCP-rechten terecht niet heeft aangemerkt als aandelenoptierechten. Het hof heeft hierbij terecht in overweging genomen dat een wezenlijk kenmerk van een aandelenoptie is dat de verkrijger ervan de keuze heeft de optie al dan niet uit te oefenen. Bij de verkrijging van het eigendom van een aandeel bestaat deze keuze niet. De PSP-rechten en de BCP-rechten zijn terecht in de grondslag van de pseudo-eindheffing betrokken. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond.

Lees ook het thema Eindheffingen: Loonbelasting heffen van de werkgever

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de loonbelasting 1964 10a

Wet op de loonbelasting 1964 32bb

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Loonbelasting

Instantie: Hoge Raad

Editie: 30 november

9

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen